FM TOWNS MARTY II

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

LA PRIMERA 32 BITS?


Al següent reportatge us parlarem d’una consola que, amb els seus pros i contres, pot presumir de ser una de les primeres a provar sort en la generació dels 32 Bits.


La consola va aparèixer el 1994, i era l’evolució directa de la seva predecessora, fabricada per Fujitsu sobre la base dels seus espremuts ordenadors FM Towns.
 

 

Model original en blanc:

 

 

L’aparell en si, sense entrar en matisos, és agradable a la vista i resulta bastant funcional, ja que la gent de Fujitsu va saber integrar els principals atributs d’una consola i d’un PC en un mateix moble de dimensions reduïdes.


Simplista, però alhora efectiu.

 

 

No obstant això, aviat es va veure que aquesta mescla entre ordinadors, multimèdia i consoles no arribaria gaire lluny, doncs de la mateixa manera que va passar amb les Panasonic 3DO o Amiga CD32, tots aquests sistemes acabarien perduts en terra de ningú, sense poder competir, ni de lluny, amb les apostes de les grans marques.


La tecnologia FM Towns estava ja una mica antiquada, i tot i comptar amb una bona legió de seguidors per terres japoneses, Microsoft no trigaria a presentar un sistema operatiu que, per bé o per mal, canviaria el rumb de moltes coses: el Windows 95.

 

 

Aquest factor podria ser un dels detonants del fracàs de la Marty 2, ja que ni en potència ni en versatilitat podia competir amb els Pentium contemporanis. A més, en l’apartat jugable (que és el que a nosaltres ens interessa) també es va veure bastant afectada per aquest desfasament tecnològic, oferint majoritàriament jocs basats en la generació dels 16 Bits.


A més, la majoria d’aquests jocs s’assemblaven massa entre si (com tots els provinents de l’univers FM Towns), i no arribaven a la qualitat oferta per les ja gairebé obsoletes Megadrive i Super Nintendo, pel que el greuge es va tornar majúscul amb la sortida de les 32 Bits reals de SEGA i SONY.


Però tampoc vull que les meves paraules us confonguin: el catàleg de jocs FM Towns està replet de títols acceptables que, tot i distar de la qualitat desitjada, sí que justifiquen l’adquisició del sistema.

 

 

El sistema operatiu de la FM Towns Marty 2 es basa en un simple desplegament d’icones, pestanyes i carpetes, més o menys funcionals, però de complicada comprensió per a qualsevol occidental...


Probablement existeixin paquets d’idioma, però aquest tampoc és un factor que ens hagi de preocupar en excés als amants de les consoles, perquè només ficant-hi el joc arrenca automàticament.

 

 

La conclusió és que és un aparell curiós que, si bé no aporta res en concret, sí que té les seves peculiaritats.


Un dels seus grans assoliments és la seva estètica elegant, cosa que al costat d’un dilatat catàleg de jocs (encara que d’escassa qualitat), converteixen aquesta estranya peça japonesa en una joia per a tot col·leccionista de videojocs.


Un altre clar exemple de que al Japó no tot va ser SEGA, NINTENDO o SONY.


FOTOS DETALLADES

 

CURIOSITAT

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!