RETRON 5

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Ha trigat a arribar per culpa de modificacions externes, revisions del programari i altres motius menors, però ja és aquí. Ja us avanço que és una petita meravella, amb algunes tares, però passables.


Megadrive, Genesis, Gameboy, Gameboy Color, Gameboy Advance, NES, Famicom, Super Famicom, Super Nintendo i Master System (aquesta última, només si afegim l’adaptador Master Converter) són els sistemes que Retron 5 emula, amb capacitat per donar sortida en 720p i afegint la meravellosa possibilitat d’emprar scanlines, filtres diversos de reescalat i de millora d’imatge.


Hi hem d’afegir un so sensacional, doncs l’emulació sonora és brutal (gràcies a l’ús de diferents filtres que netegen les pistes); també tenim la possibilitat d’endollar els nostres comandaments originals, i el més important: pot mostrar-se en condicions als televisors moderns, gràcies a l’ús de la normativa HDMI.
 

 

Es tracta d’emulació per programari, pel que els més puristes es posaran les mans al cap, però ja us aviso: cap altra consola no original aconsegueix el nivell de la Retron 5, i fins i tot es pot afirmar que millora el que ofereixen algunes de les originals. És a dir, això no és una estafa de l’estil NeoGeo X.

 

 

Per posar un simple exemple, els jocs de NES els veiem en qualitat RGB, una cosa impossible en una consola de sèrie. I pujaré l’aposta: reescala millor els jocs de Gameboy (Advance, GB i GBC) que altres aparells oficials com el convertidor de Gamecube.

En resum, cap consola original es mostra tan bé en un televisor pla, així de simple. No vull entrar en comparatives del tipus millor que en una TV de tub?, perquè no us ho sabria dir: es veu de conya, i punt. I a més, sempre existeix la possibilitat d’adaptar els jocs a diverses proporcions, com ara 4:3 o 16:9.


El que fa la Retron 5, i deixo clar que utilitza cartutxos originals, és copiar la ROM del joc dins de la seva memòria, fent-lo funcionar com si d’una ROM d’emulador es tractés. Encara que hi haurà qui ho vegi poc romàntic, és la manera més adequada a l’hora de processar el contingut de manera òptima, ja que no el veiem tal qual, sinó que està tractat per veure’s fins i tot millor.


El petit problema que això comporta i que es va solucionant mitjançant les actualitzacions (la consola té una ranura SD per a tal finalitat), és que podria no detectar-nos algun cartutx, moment on la consola ens retornarà al menú principal. Al cap i a la fi, parlem d’un sistema que vol reproduir un catàleg de més de 9000 títols, i tot i que en línies generals s’ho empassa tot, sempre hi ha alguna ovella negra. Tranquils, que el temps ho cura tot, i les actualitzacions també...

 

 

Una altra petita meravella fruit del programari és la possibilitat de guardar la partida en qualsevol moment (igual que en un emulador), per reprendre-la de nou des d’aquest punt (això és, sens dubte, el millor de l’aparell).


Utilitzant el filtre normal (reescalat igual com ho faria un upscaler) i les scanlines en 720p, no hi ha rival a l’altura. Penseu que un reescalador del tipus XRGB-Mini us costaria al voltant dels 350 € i, tot i que aquest últim es veu millor, el Retron 5 s’hi situa molt a prop, i aconsegueix un nivell superior a d’altres de similars.


Poder forçar la regió del cartutx, adaptar la mida de la pantalla, incloure pegats de traducció o fins i tot mostrar els jocs en la resolució original serien altres extres. No peca de res, la veritat.


A qui va dirigida la Retron 5? Al col·leccionista que estima les scanlines, al que vulgui tenir un únic aparell connectat a la tele, a qui no disposi de cables RGB o a qui desitgi gaudir d’aquests sistemes sense tenir tanta màquina emmagatzemada.


És perfecta? Doncs no, però tenint en compte tot el que emula i la d’opcions que conté, es pot parlar d’una molt bona màquina. Almenys, la millor màquina desenvolupada per tercers (de veritat, és infinitament superior a qualsevol clon).

 

 

És una mica més cara del que inicialment es va anunciar, i no tinc clar si és perquè l’estan important alguns comerços o perquè Hyperkin ha fet malament els comptes... En qualsevol cas, són 166 € (aproximadament) que valen la pena.


És una opció; La millor opció, i us ho diu algú que prefereix les màquines originals.


En definitiva, Retron 5 ofereix qualitats impossibles per als sistemes de 8 i 16 Bits, i l’única (mínima) llacuna de la compatibilitat, pel que és a vosaltres a qui toca fer balanç. Però val la pena, de veritat.

 

La millor consola clònica de tots els temps, així de senzill.

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23