COM CREAR UNA ESPASA LÀSER?

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Sé que aquest document aporta poc o res a la web, però em sembla interessant adjuntar-lo perquè tingueu un exemple de com es pot crear una espasa làser. Ja fa uns dies que a casa estem en mode STAR WARS i els nens volien una espasa de llum per jugar.


La majoria de sabres làser que es troben per Internet són molt febles o, pel contrari, representen objectes de col·lecció caríssims. Per aquest motiu, vaig deixar volar la meva imaginació...

 

 

El primer que em va venir a la ment va ser buscar un tub de metacrilat i ficar-hi LEDs al seu interior, però no és tan fàcil com sembla, doncs no és un material abundant al mercat... Després de la recerca fallida, vaig idear una manera més fàcil d’aconseguir-ho.


El material necessari per fer dues espases làser o un sabre doble, és el següent:


- 1 fluorescent de LEDs d'1,5 metres.

- 1 tira de LEDs 5V RGB (tres colors).

- 1 mànec de cartó.

- 1 micro commutador doble.

- 1 base de càrrega.

- 5 piles recarregables d’1,5V i 2400A.

- 1 carregador per a aquestes piles.

- 1 cinta de manillar de bicicleta de carretera (opcional).

- Soldador i estany.

 

La idea del fluorescent em va venir perquè són atractius a la vista i la seva part posterior sol ser metàl·lica; d’aquesta manera, l’invent ens quedarà bastant robust. Òbviament, si ens emboliquem a bastonades amb l’espasa, possiblement no durarà gaire, però almenys és molt més resistent que qualsevol joguina que comprem per Internet.

 

 

El primer que farem és, en el cas de voler fer dues espases, tallar el fluorescent per la meitat. Seguidament, li tallarem les potes finals i, per la part tallada, n’hi traurem la tira de LEDs original.

 

 

A aquesta tira de LEDs, que com veureu és metàl·lica, li trencarem tots els LEDs originals (podem fer-ho amb una mola, una radial o una dremel) i la usarem com a guia per enganxar-hi la nova tira de LEDs RGB de 5V.

 

 

Una vegada col·locada de nou a l’interior del fluorescent, a la seva ranura original, ja podem soldar tres cables a la nova tira de LEDs. Com sabreu, els colors més típics de les espases làser de STAR WARS són: el vermell per als dolents, i el verd o el blau per als bons, pel que amb un simple commutador de tres potes podem fer que l’espasa pugui ser de bons i dolents.


NOTA 1: per a assegurar la subjecció de la tira de LEDs amb la seva guia metàl·lica, podem fer servir una miqueta de Loctite, plàstic fos o silicona.


NOTA 2: el commutador ha de ser de tres potes, però de tres posicions, així en la posició central no commutarà cap color i, per tant, el sabre estarà apagat.

 

 

Seguidament, ja podrem anar a preparar el mànec. El millor és trobar algun tub de cartó de la mesura justa del fluorescent, però si és una miqueta més llarg no passa res, perquè podem enganxar-lo amb silicona forta. Jo vaig utilitzar un tub de cartó que ve en una bobina de plàstic que fem servir per no embrutar els volants dels cotxes al taller, però qualsevol tub central de productes ALBAL o similar també pot servir. Els únics requisits han de ser: un diàmetre adequat al nostre fluorescent, la longitud apta per ficar-hi dins cinc piles en sèrie (més una mica d’espai per a l’interruptor i la presa de càrrega) i que sigui una mica dur.

 

 

A continuació podem pintar-ho amb esprai negre.

 

 

Una vegada pintat, ho embotirem a la part tallada del fluorescent i ens dedicarem a la bateria. L’única cosa que hem de fer per construir la bateria és soldar les piles en sèrie i enfortir les unions mitjançant cinta aïllant. Evidentment, una vegada acabada la construcció, haurem de soldar-hi dos cables, un al positiu i un altre al negatiu.

 

 

Seguidament ja serà el moment de les connexions. Si us passa com a mi, que no teniu suficient espai al mànec per posar la base de càrrega i el micro, el millor és afegir un tap a la part final de l’espasa. En el meu cas, em va coincidir bastant bé el tap d’una ampolleta de refresc.

 

ESQUEMA

 

I ja per acabar, comentar que per embellir una miqueta el conjunt podem folrar el comandament amb la cinta de manillar d’una bicicleta de carretera. Amb una única tira serà suficient per a totes dues espases, i el resultat queda francament bé.

 

 

Ja sé que l’espasa no fa el JEDI, però creieu-me, els vostres nens al·lucinaran amb una d’aquestes, i en la foscor i a la mercè de LA FORÇA, s’aconsegueixen imatges tan màgiques com aquestes:

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!