MOBLES ARCADE SOBRETAULA

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

RECREATIVA O CONSOLA?


Qui no ha somiat alguna vegada amb tenir una recreativa a casa?


La nostàlgia cap a unes màquines entranyables, uns records màgics i unes sensacions úniques, unida a l'accés a Internet, i amb això un ventall enorme d'informació i ofertes, han creat una nova gamma de productes paral·lels a les consoles clàssiques que ens acosten de manera magistral al món ARCADE.


Avui dia, la majoria vivim en pisos de reduïdes dimensions, però paradoxalment ens encanta col·leccionar andròmines ENORMES...

 

La caiguda del sector recreatiu i la gran oferta existent a la xarxa, han fet possible que avui dia puguem comprar màquines ARCADE completes amb una certa facilitat, plaques mare de diferents sistemes, plaques preparades per jugar a la tele amb o sense necessitat de supergun, controls de qualitat...


Entre aquesta multitud de productes ARCADE, hi ha uns mobles de creació casolana que ens permeten experimentar les sensacions de jugar a una recreativa sense necessitat de tenir la màquina sencera, que es podrien etiquetar com a mobles ARCADE de sobretaula.


Com en tot n'hi ha per a tots els gustos, i més en ser de realització casolana (1 player, 2 players, quatre botons, sis botons...), comptant amb diferents dissenys, qualitats i acabats.

 

 

Coincidint amb el fet que me n'ha arribat un d'altíssima qualitat per reparar, voldria fer una petita ressenya d'aquests aparells per a aquells que encara no saben el que són o com funcionen.


Entendrem per mobles ARCADE de de sobretaula aquells mobles amb comandaments incorporats que alberguen al seu interior tot el necessari per connectar-hi una placa recreativa o un ordinador.


Aquests mobles solen ser de fusta i es connecten a la TV, proporcionant-nos així una inigualable sensació recreativa sense sortir de casa.


La principal diferència entre aquests mobles és la seva composició interna: n’hi ha que porten un connector JAMMA mascle i ens permeten connectar tota classe de maquinari original i d’altres que porten un micro ordinador preparat o un sistema PANDORA...

 

 

L'atribut més important d'aquests mobles i una cosa molt a tenir en compte a l'hora de comprar-ne un, és la botonera i seva la qualitat.


Entendrem per botonera la zona de controls, és a dir: el joystick i els botons de comandaments.

 

 

La botonera és importantíssima perquè la sensació ARCADE sigui del nostre grat, pel que haurem de comprovar que el tacte ens convenç; si és possible, provant-lo abans de la comprar.


Els components de la botonera de bona qualitat solen ser en format micro polsador mecànic i amb un cos de plàstic suavitzat per una molla, un sistema molt similar a l'utilitzat pels famosos Old Style de Neo Geo, comandaments que van portar l'avantguarda dels salons al terreny casolà.

 

 

A continuació us detallaré el moble comentat anteriorment i us aniré parlant de les parts més importants del mateix.

 

 

BASE PRINCIPAL:

 

 

Una base i quatre laterals, normalment de fusta, als quals hi ha enganxats els principals components del moble, així com el cablejat.


TAPA SUPERIOR I BOTONERA:

 

 

La tapa superior ens serveix al mateix temps de suport per als controls.

 

Per als jocs de lluita tipus Street Fighter recomano sis botons d'acció. Per a MVS i la majoria de plaques mono joc en tindrem prou amb quatre, però de construir-nos nosaltres el moble i voler canviar el seu maquinari interior, us n‘aconsello sis.


A més d'aquests sis botons d'acció més els quatre del direccional, el moble ha de tenir cinc més: coin i start player 1, coin i start player 2, i un extra per entrar a les opcions de la placa.


Aquest últim el podem muntar en una paret lateral per no trencar l'estètica ARCADE del tauler superior.


FONT D'ALIMENTACIÓ:

 

 

Aconsellable una font de PC o similar.


Aquesta font ha de subministrar el voltatge i l’amperatge necessaris per fer funcionar qualsevol placa ARCADE (12, 5 i 3’3V*).


En cas de quedar-nos un moble, exigirem al venedor que ens detalli les especificacions de la font, ja que si volem canviar la placa mare o fer servir el moble amb diverses d'elles, una font petita pot resultar insuficient.

 

* Placa NAOMI


INTERFACE (I/O):

 


Poso I/O per dir-ho d'alguna manera, però majoritàriament aquesta interfície serà un connector JAMMA mascle.


En el cas de tenir un PC al seu interior, haurem d'assegurar-nos que el cablejat estigui íntegrament i, si pot ser, que sigui en format estàndard per si canviem d'ordinador (sobretot el J-pack per a la botonera).


BOTONERA:

 

Com us he comentat anteriorment, aquesta és una de les parts més importants del conjunt, pel que saber de la seva qualitat és fonamental a l'hora de decantar-nos per un model o un altre.


INTERRUPTOR ON / OFF:


Més que pràctic, indispensable de cara a poder tallar l'alimentació al moble, i importantíssim que el tall sigui abans de la font d'alimentació, és a dir, al canal de 220. Si fem servir una font de PC convencional, que talli els seus dos cables de p.cont.


SORTIDA DE VÍDEO:


Hem d'estar segurs que la sortida de vídeo sigui en format RGB (en el cas d’una placa ARCADE), i que tingui els potenciòmetres o resistències necessàries per connectar a la majoria de TV’s (tub & LCD).


En cas d'haver-hi un PC dins, hem de comprovar-ne la qualitat de vídeo abans de quedar-nos amb el moble, ja que no totes les targetes gràfiques treuen bona qualitat AV / RGB per ser connectades a una TV de tub. Si només treu VGA hem de comprovar la pixelació dels jocs en monitor CRT i LCD.


També és més que recomanable exigir que el cable de vídeo sigui llarg, ja que encara que aquests mobles estan ideats per jugar a prop de la TV, de vegades agrairem que no sigui exageradament curt (mínim de 2’5 metres).


I fins aquí les parts més importants i necessàries d'un moble ARCADE de sobretaula.


MOLT IMPORTANT!


Compte amb les mides!


No ens enganyem, per a què un moble ARCADE sigui jugable i pràctic, ha de tenir unes mínimes mides que de vegades el fan incompatible amb el lloc on el volem fer servir.

 

 

Com podeu veure, la seva construcció tampoc és exageradament complicada (encara que l'acabat d'aquest model sí que ho és) i si tenim una mica de traça podrem construir-lo nosaltres mateixos. Ara bé, si el volem comprar hem de tenir clares algunes dades importantíssimes, com són:

 

- Les seves mesures.

- La qualitat o marca de la seva botonera.

- Quina interfície porta.

- Quin tipus de font porta i, a poder ser, especificacions.

- Si està preparat per a TVs LCD (senyal RGB).


I ja està. Poc més a comentar d'aquesta mena de mobles que coexisteixen en un camí paral·lel entre les consoles de sobretaula i les màquines recreatives clàssiques.


Només voldria acabar el document posant l'accent principalment en l’últim que us he comentat: en cas de voler-ne comprar un, informeu-vos bé abans de llançar-vos a per ell, ja que de vegades aquests mobles tan al·lucinants en primera instància acaben sent una nosa, per culpa de la seva grandària i funcionalitat.

 

Ja fa temps que se’n venen uns de molt pràctics i funcionals a un preu relativament accessible (uns 100 euros). El seu acabat és bo i resulta molt funcional. Podeu saber més aquí.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!