ESTÀ SEGURA LA VOSTRA COL·LECCIÓ?

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Molts dels aquí presents ja fa anys que recopilem i col·leccionem material referent als videojocs. Ja sigui del sector casolà o ARCADE, algunes coses que abans no valien gaire s’han revaloritzat un munt i, per tant, no és d’estranyar que tinguem un veritable tresor a casa, un tresor que, en la majoria de casos, no tenim assegurat.

 

 

Personalment, sempre he desconfiat de les asseguradores, per la qual cosa intento tenir sempre les coses molt ben lligades. Ja sé que mai ho aconseguirem, perquè quan es tracta d’assegurances sempre hi haurà la punyetera clàusula o lletra petita que està redactada expressament per a tocar-nos el que no sona, però l’altre dia vaig entrar en pànic amb això de la col·lecció.


No em considero un gran col·leccionista, però com ja he dit, fa molt temps que trafico amb plàstic i silici i, entre d’altres exemples, un joc que vaig comprar per 300 euros, avui dia en val més de 3000…


És molt probable que mai hàgiu tingut en compte que heu anat acumulant petits tresors difícils de catalogar, i per tant difícils de valorar. Penseu que molt d’aquest material és de segona mà i avui dia es troba descatalogat, per la qual cosa l’assegurança de la llar entrarà en un bucle de “no trobo referents - no ho puc valorar - no ho cobrim” del que segurament en sortirem malparats.


Us imagineu que alguna vegada us entren a robar, es crema o s’inunda (o què sé jo) l’habitació on guardeu la col·lecció?

 

 

És un tema més punxegut del que podem imaginar, perquè encara que molts de nosaltres tinguem assegurança de la llar (amb els seus contingut i continent), segurament molt pocs de nosaltres conservem les factures dels jocs, ARCADES i les consoles més cotitzades. Actualment tot es basa en el valor que apareixen en portals tipus Ebay i el valor sentimental que li vulguem donar a l’objecte, i amb això poc podrem reclamar a la companyia d’assegurances.


En fi, que després d’aquell atac de pànic que us explicava a l’inici, vaig decidir trucar la meva asseguradora per comentar-los el tema… Imagineu-vos el «nivell» dels seus comercials, quan un d’ells em va dir que estigués tranquil, ja que els jocs podien considerar-se “mobles” o d’altres objectes de la casa i que, en conseqüència, el contingut ja els cobriria. Caram... Tan simple com això?

 

 

No podia ser tan senzill, així que quan li vaig començar a insistir en la pregunta i detallar què era el que tenia (que si jocs ARCADE, màquines recreatives, NEO GEO…) primer es va quedar en blanc, mentre que després de comentar-li el preu dels mateixos i el fet que la majoria de material era de segona mà i sense factura, a més de blanc va quedar mut…


No va saber que respondre’m, en definitiva, perquè sembla ser que era la primera vegada que algú li parlava d’alguna cosa així, pel que va redirigir-me a una de les seves respostes de manual: “...tranquil senyor, el total del seu contingut ja cobreix aquests objectes, i bla, bla, bla…”.


Quan va recuperar el color a les galtes, em va dir que comprenia el meu cas, però que no sabia com havia de gestionar-se i que consultaria amb la companyia (perquè ell és només un corredor). És possible que els videojocs antics s’hagin de valorar com les joies, és a dir, mitjançant un pèrit especialitzat, o aportant el valor sentimental que vulguem donar-li.

 

 

Sigui com sigui, encara no n’he tret l’entrellat (m’ho estan mirant), però ja intueixo que no serà gens fàcil arribar a un acord, doncs a mi m’agradaria assegurar un producte i que, si aquest se’m crema, espatlla o me’l roben, me’l paguin íntegrament. És clar, en cas de poder-se fer un annex d’aquest estil a l’assegurança de la llar, de ben segur que serà caríssim…

 

En fi, com que encara està tot molt verd i cada companyia és un món, us animo a informar-vos i preguntar a la vostra companyia com s’ha de fer el tràmits i el peritatge del material. De moment, jo estic en el primer pas del que m’han dit: fer una llista d’allò més rellevant que tinc, i posar-li un preu aproximat (bàsicament basant-me en Ebay) perquè ells puguin enviar-ho a la central (en el meu cas AXA) i que els indiquin com ha d’assegurar-se una cosa així.

 

CONTINUACIÓ 

 

Doncs bé, ha passat gairebé un mes, i ja estic en disposició d’explicar-vos la conclusió a la qual ha arribat AXA... 

 

 

Per a donar més credibilitat al document, us adjunto un fragment de la conversa entre el meu corredor i la central:

 

“…Buenos días,

 

En relación a la póliza de hogar ------, adjuntamos listado de máquinas recreativas, consolas y videojuegos que el asegurado quiere cubrir.

La suma total asciende a -------€.

La valoración es a través de portales online (Ebay).

 

Rogamos nos indiquen cómo debemos asegurarlos, si como contenido, objetos de valor artístico (como colecciones), o combinado,  y si el valor que nos comunica el asegurado a través de portales serían los correctos…”

 

“…De acuerdo con la conversación mantenida en el día de ayer, hemos tratado el tema con Línea de Negocio y nos confirman que este tipo de objetos deberán ser incluidos como CONTENIDO.

 

A tener en cuenta que en caso de siniestro, será el perito quien valorará y decidirá el valor de reposición.

 

Por otra parte, a la pregunta de si daríamos cobertura a la reposición de daños o avería, indicarte que en este aspecto, estaría excluido…”

 

“… Si incluimos y aseguramos por el valor declarado por el cliente, y en caso de siniestro será el perito quien decida y valore, seguramente tendremos problemas…

 

No sería posible poder enviar un perito para valoración correspondiente?

 

Quedo a la espera de tus comentarios…”

 

“…Desde compañía no enviamos peritos para tasaciones.

 

En este caso debería ser el cliente quien gestione la tasación de sus objetos y obtenga un certificado.  Como en cada tipo de siniestro, por parte de compañía, siempre es el perito quien valora…” 

 

 

És a dir, que si no ho he entès malament, ells es renten les mans totalment amb el tema, i em proposen una taxació (pagant-la jo) a la qual després no faran cas… Molt professional, sí senyor!

 

No sé si hi ha d’altres mètodes per assegurar productes així, suposo que es podria fer individualment amb cada joc car o cada joia que tinguem, però resulta feixuc, inviable, car i, per descomptat, segur que del tot inútil...

 

Així que ja ho veieu nois, la cosa continua oberta i creieu-me, no és cap ximpleria, doncs segur que si valoreu el que teniu a la vostra col·lecció us entrarà una mica de mal de panxa... 

 

Finalment, per a acabar amb aquesta conclusió, adjunto un petit fòrum sobre aquest tema, per si algú de vosaltres coneix alguna altra fórmula i la vol compartir amb tots nosaltres. Moltes gràcies per endavant. 

 

Comentarios: 2
 • #2

  Jesus Garcia (lunes, 30 noviembre 2020 08:24)

  Buenos días, esta duda también la estuve mirando yo. En el seguro del piso que te obligan a hacer con la hipoteca pusimos el valor que consideramos correcto en el contenido del hogar, ya que me pasaba lo mismo; tenia que hacer por mi cuenta la tasación. Hasta que punto será valido? espero no comprobarlo nunca. Un problema añadido, es que los objetos de colección fluctúan, una gamegear cocacola puede valer 150e al año siguiente no encontrarla por menos de 600 y a los meses volver a bajar y mantenerse en 250. Que valor real tienen nuestros preciados artículos y quien es apropiado para tasar dicho articulo? Habría que llevarlos a los de las cajitas de metacrilato esas que te dan una tasación del estado uno por uno? Otra duda que se me plantea: Como asegura un coleccionista de figuras de cine su colección? O el coleccionista de sellos que tenga 20.000euros en sellos por ejemplo? A lo mejor deberíamos partir de ahí?

  Perdón por el tocho, pero hace años que le doy vueltas y no encuentro nada mejor que valorar por contenido y cruzar los dedos.
  Seguiré atento al hilo.

  Aprovecho para darte las gracias Bricoman, llevo un porrón de años reparando y potenciando consolas gracias a tus tutoriales. Un saludo

 • #1

  Daniel (domingo, 25 octubre 2020 04:18)

  Este tema lo he pensado y hablado con conocidos, es complicado, acabas pensando es que lo mejor será poner más seguridad en casa y no hablar de tu colección.

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23