JUGAR A CASA AMB LA SEGA MODEL 3

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

Doncs sí!

 

És possible jugar amb la MODEL 3 a casa, tot i que resulta una mica feixuc. Encara que possiblement a molts de vosaltres us faci gràcia tenir una MODEL pel que al seu dia va representar als salons recreatius i pel propi pes dels seus jocs, la veritat és que tant el conjunt MODEL 3 com les seves peculiaritats la fan força incòmoda de jugar de manera domèstica.

 

Aprofitant aquest document, us presentaré el meu últim projecte ARCADE: un moble de carreres doble, amb l’Scud Race de la MODEL 3 i l’Out Run 2 de PC. 

 

I és que ja fa molt de temps (des de l'època de la PSX) que tinc un xassís de conducció casolà al qual he anat adaptant diverses plataformes, com ara les PS2, PS3 i també un PC.

 

 

Quan vaig comprar el Sega Rally 2 (ARCADE) em van oferir la placa de l’Scud Race (Sega Super GT), amb el pretext de que podia funcionar a la mateixa màquina, però la veritat és que mai no la vaig poder connectar, ja que la direcció i la vibració no funcionaven gaire bé i no volia manipular el moble original. Però després de posar-la a la venda i veure que no sortia, em vaig proposar d’aprofitar-la i millorar d’aquesta manera el meu antic moble de conducció. 

 

Per donar-li robustesa, vaig canviar-ne el volant per un bloc ARCADE original del Sega Rally (volant més pedals), i li vaig donar un toc més PRO pel que fa a l’estètica.

 

 

Aquest moble ARCADE porta també un PC amb els jocs Out Run 2 i Crazy Taxy 3, però per fer-vos una idea de l’embolic que suposa una MODEL 3 a l’hora de jugar a casa, només us heu de fixar en la part de l’Scud Race.

 

El primer a comentar és que una MODEL té diverses peculiaritats en tots els aspectes, començant per la seva estètica: una caixa metàl·lica amb una plaqueta de connexions lateral que queda a la vista, amb un cablejat bastant lleig i complicat d'amagar.

 

També té peculiaritats pel que fa al control, i més si es tracta d'un joc de carreres. Penseu que els comandaments com ara la direcció, el gas o el fre van per senyals analògics (potenciòmetres), per la qual cosa ja ens en podem oblidar de les ordres per negatiu.

 

NOTA: sí bé és cert que en determinats jocs clàssics (com per exemple el Virtua Striker) els comandaments continuen sent per negatiu, en la majoria de jocs s’hi barregen els senyals clàssics amb els potenciòmetres.

 

A continuació us deixo un parell de pinouts molt útils de la MODEL 3. 

 

Cliqueu al damunt per ampliar

 

 

Com podeu veure, l'alimentació és totalment convencional (3’3V, 5V i negatiu), pel que amb una font de PC es pot alimentar perfectament tot el conjunt.

 

L'àudio tampoc suposarà cap problema, perquè només de connectar-lo als pins correctes ja funcionarà. El problema GROS arribarà amb el vídeo i les ordres d'acció, ja que tant direcció, gas i fre (en el cas dels jocs de cotxes) han de ser processades mitjançant potenciòmetres.

 

PECULIARITATS DEL CONTROL EN UNA MODEL 3

 

Com ja he avançat, la complexitat del control ve de la mà dels jocs de carreres, ja que part de les seves ordres (les principals) funcionen mitjançant potenciòmetres, i això ens complicarà una mica la vida, doncs no podrem adaptar els volants casolans a la lleugera ja que, per norma general, funcionen amb potenciòmetres de 10K, mentre els ARCADE solen fer-ho a 5K. 

 

En el meu projecte, a l’hora de barrejar ARCADE amb PC, he hagut de posar dos potenciòmetres diferents per a la direcció (5K per a l’Scud Race i 10K per al PC).

 

 

La manera d'establir la connexió entre aquests potenciòmetres no té cap complexitat: un senyal a la pota central, corrent en un extrem i negatiu a l'altre.

 

 

Pel que fa a les altres ordres tampoc hi ha massa problema, perquè els botons de vista i START van per negatiu. On sí que hi ha una petita peculiaritat és en el canvi de marxes, ja que un canvi de marxes original ARCADE (de SEGA) porta quatre marxes i tres micro interruptors. El més lògic seria que cada marxa portés un micro, però se sap si està en posició 1-2 o 3-4 gràcies al senyal únicament del tercer micro; per tant, només té un micro de posició davantera, un micro de posició posterior i un altre que selecciona entre 1-2 i 3-4.

 

Això traduït a les connexions amb una MODEL (partint del pinout de l’esquema superior) resulta en les següents combinacions: la CN2 PIN 13 és el cable que ve del polsador que commuta a negatiu en tirar la palanca cap endavant; la CN2 PIN 14 és el cable que ve del polsador que commuta a negatiu en tirar la palanca cap endarrere; la CN2 PIN 15 és el cable que commuta quan canvia de posició la palanca central (el tercer micro), i NEGATIU comú és el cable que els uneix a tots ells.

 

PECULIARITATS DEL VÍDEO EN UNA MODEL 3

 

Aquí és on radica el principal problema d'una MODEL 3; la placa treu vídeo en format VGA i RGB, però totes dues sortides de vídeo són especials.

 

El seu connector VGA no treu un senyal VGA pur, sinó que treu CGA, pel que molts dels monitors o teles modernes no processen bé aquest senyal, i per tant no mostren absolutament res.

 

Per si això no fos prou farragós de per si, el senyal RGB que treu per la plaqueta lateral no és apta per a la majoria de TVs (tant LCDs com de tub) ja que el seu sincronisme surt a 24 KHz... Això es tradueix en un grapat de línies de colors en pantalla i en la impossibilitat de fixar la imatge mitjançant electrònica simple. 

 

Pel que les úniques maneres (senzilles) de visionar la MODEL 3 són: o bé mitjançant un monitor ARCADE que accepti 24 Khz, o bé fent servir un reescalador que processi el senyal CGA.

 

 

Jo he utilitzat l'adaptador de CGA a VGA que us he penjat aquí: el magnífic Converter Board Module HD9800 GBS8200, que al seu moment costava uns 35 euros per Ebay. Aquest artefacte permet treure un bon senyal de vídeo en format VGA i poder connectar així la MODEL a TVs LCD o a monitors de PC CRT. Ara bé, també s’ha de dir que amb aquest adaptador encara no aconseguirem la gloriosa imatge que dona l’RGB en un monitor ARCADE, sinó que estarem jugant amb una placa original però amb aquella sensació de veure una imatge lleugerament emulada...

 

 

He fet proves tant en una LCD de 32” com en un monitor Trinitron CRT de 22” per a PC, i tot i que potser no s'aprecia gaire la diferència a les fotos anteriors, la veritat és que en tots dos casos es veu força malament (si de cas lleugerament millor al CRT), pel que la millor opció, sí o sí, és sempre un monitor ARCADE. De tota manera, en el meu cas (el de connectar-hi també un PC) he acabat optant per l’LCD de 32”.

 

La MODEL amb aquesta TV es deixa jugar, encara que la imatge es vegi bruta i una mica borrosa. Quan feia les proves, també la vaig connectar a un monitor CRT de 15” de PC, i la veritat és que es veia bastant bé (fins i tot diria que molt bé), motiu pel qual vaig buscar-ne un altre de 22”; ara bé, com més gran la tele, doncs pitjor es veu...

 

I és aquest, per mi, el principal problema de les MODEL, ja que si has de fer tot aquest muntatge per jugar amb una TV convencional i que a sobre et mostri una imatge bruta, doncs no val la pena... Per tant, només aconsellaria fer tot això per portar a terme un projecte ARCADE o amb monitor específic de recreativa, perquè la modificació en aquest cas no és gaire complicada. 

 

A continuació us deixo els ajustaments de l’adaptador VGA per a una TV LCD 32".

 

 

PECULIARITATS DEL PROJECTE ARCADE

 

Per a qui pugui interessar el projecte ARCADE que he realitzat (MODEL 3 + PC), aquí us deixo alguns conceptes que us poden ajudar. 

 

Els mòduls de direcció ARCADE de SEGA d'aquesta època portaven un doble efecte: vibració i duresa. Com que per fer-los funcionar necessitaríem la plaqueta original de direcció de la màquina en qüestió, l'invent que us proposo és alimentar de 12 volts el coixinet electromagnètic que us mostraré a continuació. El podem alimentar amb 12V des de la mateixa font d'alimentació que utilitzem (tant per a la MODEL com per al PC) i ens donarà una sensació de duresa molt superior a la de jugar amb un volant lliure.

 

 

Una altra cosa fonamental si volem jugar a dos sistemes amb un mateix bloc volant, és ficar-hi dos potenciòmetres de direcció (un de 5K, i un altre del mateix valor al que porta el volant que volem fer servir) i dos polsadors als pedals del gas i el fre. 

 

Instal·lar un segon potenciòmetre a la direcció és relativament fàcil, perquè aquests mòduls ja en portaven dos originalment, però ficar-los als pedals ja és molt més costós, pel que el millor és adaptar dos micro interruptors al PC o la consola.

 

NOVETATS

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!