RESETEJAR UN COMPTADOR CPS-II

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

No és gens estrany que algun dels nostres jocs incorpori un comptador de crèdits.

 

Aquests accessoris servien per comptabilitzar els crèdits inserits a la màquina recreativa original i coneixe’n l'ús real de la mateixa; tot això enfocat, evidentment, al sector recreatiu, com a complement al propi calendari intern de la placa mare.

 

Actualment, per a un ús particular (privat) aquest comptador no ens serveix de res, però sempre pot resultar curiós com a comptador de partides o quelcom de similar.

 

Per tornar-lo a posar a zero l’hem de desmuntar i actuar directament sobre els seus engranatges. Això no és gaire complicat i només ens caldrà una mica de traça; tingueu present que es compon d’uns petits pinyons de plàstic, pel que haurem d'actuar amb summa delicadesa i respecte.

 

El primer que farem és treure’l de la carcassa de joc i desconnectar-lo, per poder-lo manipular fora del conjunt. Separarem, per tant, les seves carcasses, retirant-ne els 4 cargols en format contratorx, i desconnectant el propi marcador de la placa, unit mitjançant un petit connector de dos pins.

 

El marcador en si no és més que el conveni entre un conjunt de pinyons (els dígits numèrics) i un minúscul motor elèctric que rep impulsos de la pròpia placa del joc. En rebre una pulsació, el motor retreu una palanca, i en tornar a la seva posició de repòs mitjançant la força d'un molla, fa girar el pinyó de més a la dreta (el primer dígit).

 

Totes els pinyons van engranats entre ells de tal manera que en arribar el primer al número 9, el segon pinyó salta al número 1, i així successivament. 

 

El principi de funcionament és el mateix que feien servir els compta quilòmetres dels automòbils d’abans, però de fer això en un cotxe estaríem infringint la llei...

 

 

Si us fixeu bé en el marcador, una vegada el tingueu a la mà i de no haver estat obert mai abans, veureu un precinte de cinta adhesiva o similar; per treure’l, només hem de desenganxar-lo o tallar-lo amb un cúter.

 

 

Ara, si ens fixem en la carcassa transparent, veurem unes petites osques laterals on hi reposen unes petites grapes de plàstic, que haurem d’alliberar per poder separar la carcassa del cos.

 

 

Si fem una mica de palanca en aquestes osques amb un tornavís pla i petit, podrem alliberar la grapa i la carcassa de plàstic ens seguirà.

 

Possiblement, si el plàstic està una mica ressec se'ns en pot trencar un trosset, però no ens hem de preocupar per això, ja que quan el tornem a muntar i el col·loquem al seu lloc no tindrà cap rellevància.

 

Una vegada tinguem la carcassa fora, veurem que tant els pinyons principals com els secundaris van fixats i centrats mitjançant dues barretes metàl·liques. 

 

En tots dos laterals podrem veure els forats on reposen aquestes barretes (marcats en vermell a la segona foto).

 

 

Fent pressió sobre el punt marcat en vermell (un terminal de la barreta secundària), la traurem del plàstic i, per tant, podrem separar-la una miqueta.

 

Molta cura de no fer-nos mal en treure la barreta, ja que va una mica forta. Lògicament, també haurem d'anar amb compte de no trencar la paret lateral. 

 

ATENCIÓ: hem de recolzar bé l'altre lateral mentre fem pressió, però òbviament també hem de deixar una mica d'espai perquè surti una miqueta la barra.

 

 

Ara, amb molta cura, separant una miqueta la barreta dels pinyons, podrem anar girant cada pinyó numèric fins a deixar el 0 a la part central.

 

 

 

RECOMANACIÓ IMPORTANT

 

Us recomano deixar el marcador en 999987 i, una vegada muntada la segona barra, aixecar el plàstic que fa actuar el motor (gallet blanc dret) i fer girar manualment el primer pinyó numèric per veure si els dígits giren bé, i si en arribar aquest al 9 salta el següent.

 

D'aquesta manera, sabent que hem encaixat bé els dos primers pinyons numèrics, la resta han de coincidir. 

 

Això és molt important, ja que sinó ho comprovem pot ser que una vegada tinguem el joc muntat el marcador no funcioni correctament.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!