CAPCOM CPS-II A CASA

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

La preparació d'una placa CPS-II per poder jugar a casa és similar a la de qualsevol altre sistema amb connector JAMMA.


Amb aquest connector traurem els senyals de vídeo i comandament*, i a més a més n’alimentarem també la placa; com que funciona a 12 i 5 volts ens vindria de conya una font ATX de PC, i si en voleu conèixer la seva preparació, podeu punxar aquí.

 

* La CPS-II té unes certes peculiaritats amb els controls, que passarem a explicar a continuació.

En primer lloc us adjuntem la taula universal JAMMA, amb la qual podreu guiar-vos per a l'alimentació i el vídeo. Lògicament tots podeu procedir com cregueu oportú, però és recomanable separar la carcassa superior i soldar tots els cables als puntets contigus al Jamma. D'aquesta manera, no es veurà cap cable al frontal.


El cable de vídeo ha de ser de 8 fils, ja que treu senyal per RGB; hi podem muntar un connector intermedi (tipus DIN-8) o fer-lo d'una sola tirada. Tanmateix, per l'alimentació es pot utilitzar el típic Molex de PC (negatiu, 5V i 12V).


ESQUEMA UNIVERSAL JAMMA

 

 

Per als comandaments utilitzarem els clàssics DB-15, ja que respectant el pinout Neo Geo ens permetrà fer servir qualsevol estic amb aquest mateix pinout.

 

 

D’esquema RGB també us n’adjuntem l'universal. Recordeu que per fer compatible la placa amb la majoria de TVs (tub, LCD, LEDs...) hem d'adjuntar al cable de Sync un potenciòmetre variable de 10K.

 

 

I acabant amb el tema RGB, sapigueu que heu d’intercalar una resistència de 100 ohms al cable de 5V, i tres de 80 ohms als cables de color (R,G i B).


RECOMANACIONS DE CONSTRUCCIÓ


Els DB-15 i el LED de POWER podeu muntar-los al frontal de la placa, just a sobre del JAMMA.

 

 

Els cables de corrent i vídeo (ja siguin directes o mitjançant connectors), podeu fer-los sortir per la part posterior (part esquerra del ventilador, segons la posició de la foto).


D'aquesta manera el conjunt us quedarà més polit.

 

 

NOTA: el ventilador de la CPS-II és molt sorollós, ja que funciona a 12 volts. Mentre dins d'un moble ARCADE no és cap inconvenient, damunt d’un escriptori...


Per tant, a l’hora de gaudir-la com cal, convindria tallar el seu cable positiu (al propi connector de dos cables) i soldar-lo a 5V.


Amb això aconseguirem un soroll mínim i una refrigeració més que òptima de la placa; puc garantir més de dotze hores seguides de funcionament sense cap problema de temperatura.


PROBLEMA DELS COMANDAMENTS


La CPS-II és una placa amb una gran varietat de jocs. No és que difereixin gaire en concepte (la majoria són de lluita), però sí que ho fan quant a comandaments.


Tenim jocs de tres comandaments (Pocket Fighter), jocs de quatre (Dungeons & Dragons) i jocs de sis (Street Fighters i d’altres).


Des del JAMMA només podem treure les ordres corresponents a les funcions A, B, C i D, i aquí és on radica el principal problema a l'hora de jugar a casa amb una CPS-II mitjançant una Supergun.


Des de Briconsola hem ideat una manera de poder jugar amb dignitat a tot el catàleg de jocs de la CPS-II, tinguin els comandaments que tinguin.


És una mica complicat d'entendre i d'explicar (el que és la idea), pel que us demanem, abans de fer res, que llegiu un parell de vegades el document.


PRIMER APUNT


Partim del fet que volem fer servir la CPS-II amb un estic de quatre botons (l’estàndard Neo Geo); doncs veurem que per a jocs tipus Street Fighter se’ns queden curts, ja que un joc d'aquest tipus té sis ordres: puny feble, puny mitjà, puny fort, puntada feble, puntada mitjana i puntada forta.


Per solucionar això i poder-lo jugar igualment, podríem prescindir de les ordres mitjanes, i aleshores amb quatre botons ja passaríem.


El gran problema radica en el fet que en una CPS-II, les ordres extra (totes les que passin de quatre botons) les agafem del connector auxiliar frontal, i en haver-hi jocs de tres, quatre i sis ordres, ens és impossible la creació d'un estic únic, ja que moltes vegades, depenent del cartutx inserit no s'agafen els senyals del mateix lloc.


CONNECTOR AUXILIAR FRONTAL

 

 

A l'hora de jugar jocs més simples (tipus Pocket Fighters) que només fan servir tres botons (A, B i C), jo us aconsello muntar dos commutadors a la part posterior de la placa (un per a cada jugador), i amb ells podrem triar entre tenir l'ordre B o C al botó B, i entre la C o D al botó C del nostre estic.

 

Com us he dit abans és una mica complicat d'entendre, però una vegada en treieu l’aigua clara tampoc resulta tan embolicat.


Però abans de continuar, deixem clares quatre coses:


1- STICK convencional en format Neo Geo: BOTÓ 1=A, BOTÓ 2=B, BOTÓ 3=C i BOTÓ 4=D.


2- Equivalència de sis ordres en plaques CPS-II: Puny feble=A, Puny mig=B, Puny fort=C, Puntada feble=D, Puntada mitja=E i Puntada forta=F.


3- Per els jocs de tres ordres, què necessitem? Ordres A, B i C del JAMMA.


4- Per els jocs de quatre ordres, què necessitem? Ordres A, B, C i D del JAMMA.


5- Per els jocs de sis ordres, què necessitem per jugar amb quatre botons? Ordres A i C del JAMMA, i D i F del connector auxiliar (marcats aquí com a funcions 4 i 6).

SOLUCIÓ

 

 

Una vegada realitzada aquesta modificació ja tindrem la placa preparada per jugar amb jocs de tres i sis funcions (amb quatre botons), però encara ens queda un petit problema... No tenim l'ordre real D del JAMMA al DB-15, i aquesta ordre és essencial per a jocs de quatre comandaments (Dungeons & Dragons).


Per no embolicar més el pobre DB-15 principal, recomano que us feu un adaptador per al connector auxiliar.


Com que aquestes plaques admeten quatre jugadors, el que jo he fet és muntar dos DB-15 (així a la brava) per jugar sempre com a jugadors tres i quatre. Aquest connector és molt fàcil de fer, ja que un connector IDE de disquetera de PC modificat ens ve que ni pintat.

 

NOVETATS

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

25.07.22

Nou contingut a potenciar consoles:

-NINTENDO 3DS.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!