MASTER SISTEM I / II

MASTER SISTEM

50 - 60 HZ

 

Aquesta modificació ens permetrà jugar a pantalla complerta i a velocitat de refresc de 60 HZ. És un truc molt interessant ja que ens permet fer el canvi de mode “en calent” (en qualsevol moment del joc) i, d’aquesta manera, poder admirar la diferència de qualitat amb la que vam conèixer els jocs en els diferents territoris del planeta

 

Per poder procedir a la modificació; primer haurem de desmuntar totalment la consola. Ens quedarem amb la placa mare a les mans. Per arribar a ella, tant sols hem de girar la consola i extreure els cargols que fixen les dues carcasses. 

 

Un cop tinguem la placa mare a les mans, si ens hi fixem bé, a la part superior de la placa, hi han tres punts de soldadura (els anomenarem jumpers). El primer punt està marcat com a NTSC, al segon no té nomenclatura i el tercer està marcat com a PAL. Si girem la placa, veurem els tres mateixos punts de soldadura i com  dos d’ells estan units per mitjà d’una pista.

 

 

La única cosa que haurem de fer és tallar, mitjançant un cúter, la pista que uneix aquests dos punts de soldadura. 

 

En segon lloc, buscarem una ubicació a la carcassa de la consola (preferiblement a la part posterior) i hi fixarem un micro interruptor de dues posicions i tres terminals (commutat). Un cop fixat l’interruptor, soldarem un cable a cada una de les seves potes. El punt marcat com NTSC, el connectarem a una de les potes dels extrems. El punt marcat com a PAL, el soldarem a la pota de ‘altre extrem, mentre que el punt central el connectarem a la pota del mig de l'interruptor.

ESQUEMA CONNEXIÓ

 

NOTA: Depenent del model i referència de la Master System pot ser que els jumpers de NTSC i PAL estiguin en alguna ubicació diferent de la placa, no obstant això, sempre i són i són visibles des de la part superior de la placa mare.

 

PLACA MARE ALTERNATIVA 

 

Aquí podeu veure un model de placa mare alternativa en la que els jumpers no mostren NTSC i PAL, sinó que està marcat amb números. Concretament és el jumper número 2. El procediment en aquest cas és el mateix que en el cas anterior: comprovar el pont per la part inferior de la placa, separar-lo i soldar un cable a cada pota del micro interruptor (el punt 1 a una pota dels extrems, el punt 2 a la pota central i el punt 3 a la pota restant).

 

MASTER SYSTEM II

50 - 60 HZ

El primer que farem en aquest model de consola, igual que en la seva antecessora, és desmuntar la carcassa superior (traient els cargols inferiors). No fa falta desmuntar tota la consola, ja que la modificació es realitza tota per la part superior de la placa mare.

 

Tal i com podeu veure a la següent fotografia, actuarem en el xip marcat com a: SEGA / 315-5246 / 9223k7 (la nomenclatura pot variar depenent del model de consola, però la posició i la forma sempre serà la mateixa. Aquest xip es caracteritza perquè té dues mides de potes).

 

 

Aquest xip es caracteritza perquè té dues mides de potes.

 

Nosaltres actuarem a la quarta pota llarga, començant a contar per baix a la dreta (pota 57 segons la nomenclatura original). Amb l’ajuda d’una agulla (o tisores fines), i molt de tacte, separarem la pota de la placa mare. No patiu, no és complicat, però hem d’anar amb compte per no doblar cap més pota o arrancar-la de la part del xip. Simplement posarem la punta d’una agulla sota la pota i farem un xic de palanca amb la mateixa placa per separar-la de la soldadura. També, si ho preferim, podem escalfat la pota amb la punta del soldador, mentre fem força amb l’agulla. 

 

Un cop separada la pota, soldarem un parell de cables en aquesta zona: un a la pota del xip i l’altre al lloc a on anava de la placa mare. Un tercer cable el soldarem a qualsevol punt de negatiu (també anomenat massa) de la placa mare (soldadures del voltant, xapa refrigeradora, carcassa metàl·lica...).

 

 

Seguidament, procedirem a fer un forat a la part posterior de la consola per fixar-hi un micro interruptor de dues posicions i tres terminals. Un cop fixat, hi soldarem els cables:

 

-El cable soldat a la pota del xip el soldarem a la pota central.

-El cable negatiu a una de les potes dels extrems.

-El cable soldat a la placa mare (allà a on anava la pota originalment) la soldarem a la pota restant del micro interruptor. 

 

Amb això ja tindrem el truc realitzat. Recordeu que podem canviar de mode (50 o 60HZ) en qualsevol moment del joc i així veure la gran diferència entre ells.

VÍDEO AV

 

Aquesta modificació es pot fer de dues maneres: muntant un parell de connectors RCA a la part del darrera de la consola o traient un cable fora la mateixa. Òbviament, si fem un parell de forats a la part posterior de la màquina, ens carreguem l’estètica original de la mateixa, però resulta la opció més pràctica.

 

Sigui com sigui com procedim, la modificació afectarà a la part superior de la placa mare de la consola, pel que és aconsellable realitzar-la al mateix fer el truc de 50 - 60HZ. Penseu que questa modificació és quasi obligada, ja que la qualitat d’imatge entre RF i AV no té res a veure.

 

Per tant, contant que ja tenim la placa mare a la vista, localitzarem els dos punta a on actuar. El primer és el chip gràfic, amb referència: CXA1145. A la següent fotografia veureu la seva ubicació:

 

 

La única cosa que hem de fer a aquest xip és soldar-li una resistència de 100 ohms a la seva pota número 20. En aquest cas no hem de tallar per res la pota, simplement soldar-li un cap de la resistència. A l’altre cap d’aquesta resistència hi soldarem un cable i el durem a la pota central del connector RCA que vulguem utilitzar pel vídeo.

 

 

Referent a les senyals d’àudio, tal i com veureu a la següent fotografia, les agafarem de les resistències marcades com a 19 i 20 (canal dret i esquerra). L’únic que hem de fer és soldar un cable a cada resistència i portar-los a les potes centrals dels RCA d’àudio.

 

 

NOTA: En alguns models de Master System (pocs), la resistència 19 no treu àudio. En aquests models podem simular un estèreo traient audio només de la 20. Soldariem dos cables a la resistència 20 i els duriem als punts centrals dels RCA d'àudio.

 

RGB A UNA MASTER SYSTEM II?

 

Doncs sí nois, resulta que podem treure RGB a la nostra Master System II i deixar-la així en les mateixes condicions que la seva antecessora. Ara bé, aquesta modificació queda una mica en entredit perquè un bon AV, en una consola com aquesta, és més que suficient. 

 

De tota manera, per als que vulgueu una mica més, aquí us deixo un esquema:

 

 

El xip del qual agafarem senyals és el mateix mostrat a l’apartat anterior, i com podeu veure no us indico res a propòsit de l’àudio, doncs l’hem d’agafar també dels mateixos punts comentats anteriorment (resistències 19 i 20).

 

Com podeu interpretar de l’esquema, hem d’intercalar la resistència i el condensador als cables d’R, G, B i Sync. Òbviament, al senyal de 5v també hi intercalarem una resistència de 100 Ohms.

 

Per a la construcció del cable, la millor solució és posar un connector Din8 (femella) a la part del darrera de la consola i d’allà, mitjançant el mascle, a l’euroconnector de la TV.

 

La correlació de senyals seria aquesta:

 

Xip Master               Euroconnector 

 

Pota 12-------------R100----------------- pin nº16

Pota 20-------------R75------------------ pin nº20

Pota 21-------------R75-cond----------- pin nº7

Pota 22-------------R75-cond----------- pin nº11

Pota 23-------------R75-cond----------- pin nº15

Pota 24------------------------------------ pins nº4, 17 i 21

Resistència 19---------------------------- pin nº2

Resistència 20---------------------------- pin nº6

 

LED DE POWER

 

Per a realitzar la modificació només ens cal disposar d’un LED lluminós i una resistència de 100 Ohms. Desmuntarem la carcassa superior de la consola i la girarem, de manera que col·locarem el LED al costat del plàstic de l’interruptor general, tal i com es veu a les següents fotografies. 

 

Com es pot apreciar, s’ha de trencar una miqueta el plàstic lateral per a què la llum es vegi des de l’exterior.

 

 

Per a connectar-lo agafarem corrent del transistor general de la consola, així d’aquesta manera ens assegurem que el corrent arriba després de l’interruptor. D’aquesta manera el LED només lluirà quan la consola està en funcionament.

 

Vermell = 5 Volts

Negre = Negatiu 

 

NOTA: Hem d’intercalar una resistència de 100 Ohms a qualsevol pota del LED.

LED POWER  I 50 - 60HZ JUNTS

 

En aquesta ocasió voldria presentar-vos una senzilla modificació amb la que matarem 2 ocells d’un tret: la instal·lació d’un LED de POWER, i tenir un color diferent per a cada mode de freqüència.

 

 

Hi ha moltes maneres de fer-ho, però crec que aquesta és la més fàcil. Comprarem una tira de LEDS multicolor a 5 Volts (són molt barates) i la ficarem uns 15-20 centímetres just per sobre de la xapa refrigeradora, de manera que quan la comporta dels jocs estigui oberta quedi il·luminada, com quan il·luminem el metacrilat per un dels seus costats.

 

 

Normalment, aquestes tires de LEDS van amb un positiu comú, i la commutació de color mitjançant negatiu. Això ens anirà perfecte per a quan fem el MOD de freqüència, doncs enlloc De muntar un micro interruptor d’un sol canal (i tres potes), en muntarem un de dos canals (i sis terminals). Mentre que un dels canals el destinarem a la modificació de freqüència, tal i com es mostra més amunt, per l’altre aprofitarem per a fer la commutació de color. 

 

Perquè la tira de LEDS només rebi corrent quan la consola està en funcionament, haurem d’agafar els 5V del transistor general.

 

 

Tot i que la construcció és molt simple, us n’adjunto un esquema a continuació, per si us animeu.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!