MEGA CD 1/2

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

FREE REGION BIOS

 

NOTA: Aquesta modificació no seria possible sense l’ajuda i la unvestigació del company ZAPATOMAN.

 

Un dels principals inconvenients del sistema MEGA CD és que detecta la regió de la consola insertada, així com la dels jocs. Existeixen tres regions principals per al software (i els afegits CD i 32X): NTSC, USA i PAL.

 

Per citar un exemple, en una Megadrive + MEGA CD PAL no podem jugar els jocs japonesos encara que tinguem la Megadrive trucada per a jugar jocs d’una altra regió, ja que el MEGA CD també té la seva pròpia regió PAL i no acceptarà un altre format. 

 

Per arreglar el problema, existeixen un parell de cartutxos que serveixen per a saltar-se la regió del MEGA CD, però costen de trobar.

 

 

Lògicament, la SCENE de SEGA no ha parat de buscar mètodes alternatius a aquests cartutxos, i actualment existeixen diverses opcions de jugar jocs d’una altra regió al MEGA CD. 

 

Un d’aquests mètodes (possiblement el més pràctic que he trobat) és canviar la BIOS per una de REGION FREE.

 

 

La BIOS, com suposo que tots sabeu, és un dels xips més importants d’una consola, i en ella està escrita la informació referent al funcionament, la regió, etc.

 

Al final del document us adjuntem els arxius de la BIOS lliure, però haureu de tenir en compte que cal fer servir un programador tipus Willen per a poder gravar els arxius (en mètode BYTE SWAP).

 

Per a tots els que no teniu programador ni una mínima idea de com fer-lo servir, us aconsello que la compreu per Ebay o similars. 

 

La instal·lació d’aquesta BIOS us actualitza el MEGA CD a l’última versió japonesa i us la converteix en regió lliure, pel que acceptarà tots els jocs i a més el farà compatible amb qualsevol Megadrive.

 

 

NOTA: abans de continuar amb la modificació, avisar-vos que jo ho he assajat en un MEGA CD 2, però que, segons la teoria, hauria de funcionar de la mateixa manera en el primer model.

 

La idea de la modificació física al MEGA CD és la de treure la BIOS original i ficar-hi un sòcol per a poder insertar, de manera senzilla, la nova BIOS.

 

La modificació no és complicada, però requereix de certa experiència amb el soldador i la pistola de calor. 

 

El primer que farem serà desmuntar la carcassa superior del MEGA CD.

 

 

En veure l’interior de la consola, traurem la xapa dissipadora general, així com una altra de menuda que hi ha sota el port de connexió.

 

 

Una vegada hem desmuntat les xapes metàl·liques, ja podeu alliberar els connectors del lector i treure la placa mare per a poder actuar sobre ella, a la seva part inferior.

 

 

Com podeu veure a la fotografia anterior, la BIOS del MEGA CD és en format ROM de 40 potes, pel que necessitareu un sòcol a mida.

 

 

El procés de treure la BIOS original i ficar-hi el sòcol no és gaire complex i pot fer-se de diverses maneres; només hem d’anar amb compte de no escalfar excessivament la placa mare, així com els punts de soldadura.

 

A continuació teniu detallat el meu mètode: 

 

PASSA 1: afegir una mica d’estany nou als punts de soldadura de la BIOS original.

 

 

Això ho farem amb un soldador i estany amb flux, el que servirà per estovar una mica l’estany vell i fer que, amb menys calor, se’ns fongui de nou. 

 

PASSA 2: una vegada hem repassat tots els punts de soldadura, girarem la placa mare (amb la BIOS a la part superior) i, per sota, aplicarem escalfor amb la pistola sense mantenir-la mai fixa en un mateix punt. Es tracta d’anar fent cercles per sota la BIOS a una distància prudencial per no socarrar la placa.

 

 

Sense precipitar-nos, anirem escalfant tota la zona de la BIOS fins que aquesta es mogui; quan ho faci, amb molt de compte, l’aixecarem i la traurem de la placa (el que tenint l’estany ja fos no ens costarà). 

 

PASSA 3: prepararem els punts de soldadura per a posar el sòcol, i seguidament mirarem de treure el màxim estany possible dels punts de soldadura. Podem ajudar-nos d’una malla de dessoldar o simplement deixar-los igualats.

 

 

PASSA 4: ara ja col·locarem la BIOS dins del sòcol (per així donar més resistència al conjunt) i la centrarem minuciosament a la seva ubicació (potes del sòcal ben rectes).

 

Acte seguit, procedirem a escalfar la part inferior dels punts de soldadura (com abans) i esperarem que el sòcol s’enfonsi en l’estany pel seu propi pes. 

 

Finalment, per assegurar una bona soldadura, farem una repassada amb estany nou (amb el soldador).

 

 

I ja està, a continuació podeu tornar a muntar-ho tot i veure com funciona.

MGCD FREE.zip
Archivo comprimido formato ZIP 1.5 MB

VÍDEO

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!