PC Engine DUO

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

MODIFICACIÓ RGB

 

Com ja és habitual a les consoles NEC, la placa mare està preparada per treure RGB, però tant aquí com al Japó només treien senyal RF i AV.

 

La qualitat de l’RGB és lluny de les altres dues i el que farem amb la DUO és adaptar el truc al connector de vídeo original, perquè la consola no perdi el seu encant ni es vegi modificada.

 

El primer que farem és obrir la consola, donant-li la volta i traient els cargols (marcats en vermell) que hi ha a la carcassa inferior (en format «contra torx»).

 

 

Un cop els tenim fora, podrem separar les carcasses i treure’n la placa mare. 

 

Marcats en vermell podeu veure els cargols que fixen la placa mare, i en groc els connectors que hem de treure.

 

 

Seguidament anirem per la modificació RGB, i per a això haurem d’actuar sobre el xip gràfic marcat a la següent foto:

 

 

Al xip hi soldarem 3 cables, els referents a l’RGB. 

 

Amb el xip en la posició de les fotos següents, soldarem el cable VERD a la pota número 7 (començant a comptar per sota a l’esquerra), el cable VERMELL a la pota número 9 i el BLAU a la número 11.

 

 

Un cop tinguem els tres cables soldats, ens centrarem en la modificació del connector de vídeo original de la consola.

 

Aquest connector és només de cinc pins i nosaltres, per fer un bon cable RGB, en necessitarem com a mínim vuit (àudio esquerre, àudio dret, negatiu, 5V, vídeo compost, verd, blau i vermell).

 

Per no haver de posar un connector auxiliar DIN8 i carregar-nos així l’estètica original de la consola, us recomano que utilitzeu un DIN5: com que només té 5 pins, aquests els utilitzarem per els tres de color, els 5 volts i el vídeo compost. El negatiu i els d’àudio els agafarem del connector d’auriculars, que està just al costat.

 

Per a tal comesa, hem d’aïllar PERFECTAMENT el DIN5 8original de la consola) de negatiu. Per aïllar-lo completament haurem de tallar, amb un cúter o un tornavís petit, les pistes que us mostraré a continuació i, a més a més, un cop tallades, haurem d’assegurar-nos-en per mitjà d’un «tester».

 

Tallar les pistes pot resultar una mica complicat la primera vegada que ho fem, però només es tracta de rascar la pista fins que ens en mengem la part metàl·lica conductora i trobem el material de la placa. 

 

Parts a tallar:

 

 

NOTA: al punt marcat en color groc no hem de tallar-li la pista, ja que és el vídeo compost i ja ens va bé en aquesta mateixa posició. 

 

Un cop tinguem el connector ben aïllat de negatiu, podem soldar els cables de l’RGB i el positiu de 5 volts.

 

 

El senyal de 5 volts el traurem de qualsevol punt de 5V de la placa; jo us aconsello els condensadors que hi ha a la part de dalt de la placa. Aquests porten gravada la seva polaritat, pel que no us equivocareu. 

 

A continuació, teniu la foto d’on jo vaig prendre el positiu, per si voleu fer-ho de la mateixa manera. Tanmateix, comentar-vos que a la zona que marca l’oval vermell hi ha uns forats que ens aniran molt bé per passar el cable a la part inferior de la placa.

 

 

Quan tinguem tots els cables soldats al DIN5, només ens quedarà apuntar-nos la posició de cada funció i tornar a muntar la consola. Per als que heu agafat com a referència les meves fotos, la posició del connector seria la següent:

 

 

I seguidament, passarem a la construcció del cable RGB.

 

El primer problema seria trobar un connector DIN5 mascle. No n’estic segur de si són o no difícils d’aconseguir, però no és complicat fer-nos-en un nosaltres mateixos. Només hauríem d’agafar un DIN7 o 8 (molt més comuns) i tallar-los les potes que no utilitzem (si les premem amb el soldador calent, aquests pins ens sortiran sense problema, i ens quedarà més fi).

 

A l’hora de construir l’RGB haurem de tenir present que, necessàriament, li hem d’adjuntar un cable amb el jac d’auriculars ja que, a través d’ell, a part de l’àudio n’agafarem el negatiu general. 

 

La construcció del cable us la deixo a vosaltres, cadascú amb la seva traça. El realment important és que al final tot coincideixi.

 

 

NOTA: en alguns casos, i depenent molt del tipus de televisor que fem servir, podria ser que aquesta modificació RGB es vegi un mica fosca; per a solucionar-ho, podeu consultar el document específic.

 

MODIFICACIÓ REGIÓ (NEC HU-CARD)

 

Aquí teniu l’esperadíssima modificació de regió per a les consoles NEC.

 

Us he d’advertir que no és una modificació fàcil, pel que són més que necessaris uns mínims coneixements d’electrònica i una solvència en l’ús del soldador.

 

Les consoles NEC, per detectar la regió de llurs Hu-Cards (targetes), es basen en la identificació d’unes línies de dades. Aquestes línies de dades, que són del propi joc, entren per uns pins específics al port de la targeta.

 

Entre els jocs PAL i els NTSC hi ha una variació en aquesta entrada de dades, motiu pel qual la consola sap que estem insertant un joc que no és de la seva regió. 

A continuació podeu veure el pinout específic de cada regió i, si us hi fixeu, veureu els comandaments que difereixen de posició.

 

PC-ENGINE

Pin

Name

Description

1

/CD

Card Detect

2

AUDIO_IN

non utilisé

3

A18

Address 18

4

A16

Address 16

5

A15

Address 15

6

A12

Address 12

7

A7

Address 7

8

A6

Address 6

9

A5

Address 5

10

A4

Address 4

11

A3

Address 3

12

A2

Address 2

13

A1

Address 1

14

A0

Address 0

15

D0

Data 0

16

D1

Data 1

17

D2

Data 2

18

/GND

Ground

19

D3

Data 3

20

D4

Data 4

21

D5

Data 5

22

D6

Data 6

23

D7

Data 7

24

/CE

Chip Select

25

A10

Address 10

26

/OE

Output Enable

27

A11

Address 11

28

A9

Address 9

29

A8

Address 8

30

A13

Address 13

31

A14

Address 14

32

A17

Address 17

33

A19/CE

Address 19/Chip Enable

34

R/W

Read/Write

35

/HSM

High Speed Mode

36

/RESET

Reset système

37

/IRQ2

Interrupt Request 2

38

VCC

+5 VCC

TURBOGRAFX

Pin

Name

Description

1

/CD

Card Detect

2

AUDIO_IN

non utilisé

3

A18

Address 18

4

A16

Address 16

5

A15

Address 15

6

A12

Address 12

7

A7

Address 7

8

A6

Address 6

9

A5

Address 5

10

A4

Address 4

11

A3

Address 3

12

A2

Address 2

13

A1

Address 1

14

A0

Address 0

15

D7

Data 7

16

D6

Data 6

17

D5

Data 5

18

/GND

Ground

19

D4

Data 4

20

D3

Data 3

21

D2

Data 2

22

D1

Data 1

23

D0

Data 0

24

/CE

Chip Select

25

A10

Address 10

26

/OE

Output Enable

27

A11

Address 11

28

A9

Address 9

29

A8

Address 8

30

A13

Address 13

31

A14

Address 14

32

A17

Address 17

33

A19/CE

Address 19/Chip Enable

34

R/W

Read/Write

35

/HSM

High Speed Mode

36

/RESET

Reset système

37

/IRQ2

Interrupt Request 2

38

VCC

+5 VCC

 

De la línia de dades 0 a la 7 hi ha variació de lloc, i això es tradueix en diferent posició al port de la targeta.

 

Com podeu veure, aquest canvi sempre és proporcional, és a dir, que si D0 està canviada per la D7, D7 estarà canviada per D0. Això ens facilita una mica les coses, ja que amb vuit canvis de pin ja tenim la consola en region free.

 

La idea bàsica, a priori, és tallar l’extensió dels pins que van del 15 al 23 (recordem, de l’slot de targetes), que són els referents a aquestes dades (a excepció del pin número 18, negatiu en les dues versions, pel que no ens afecta) i derivar-los mitjançant un commutador (interruptor). 

 

Necessitem unir les potes que queden a la placa mare, amb una posició o una altra de l’slot, depenent de la regió que volem aconseguir.

 

 

Ara bé, la cosa se’ns complicarà amb el muntatge, ja que no podem ficar vuit microinterruptors a la consola perquè semblarà un avió... 

 

El següent pas lògic doncs, seria pensar en microinterruptors dobles i així que en fossin quatre, però el resultat final encara resulta bastant lleig.

 

 

Aquesta és la solució al problema:

 

 

Aquests interruptors són commutadors de fins a deu senyals, i serien ideals per rematar la feina, però per desgràcia no es troben a totes les botigues... Com que jo no n’he trobat, he ideat una possible solució. 

 

Segur que tots coneixeu els lladres d’euroconnector (SCART) amb interruptors independents.

 

 

Aquests lladres porten commutadors d’aquest tipus i acostumen a ser de sis senyals: llàstima que ens en manquen dues però, abans que llenceu la tovallola, esteu tranquils que amb un d’aquests i un microinterruptor doble ja farem la feina. 

 

Per treure’ls, l’únic que hem de fer és desmuntar el lladre i serrar la placa a mida dels interruptors. No cal dessoldar-lo, simplement tallarem la placa.

 

 

NOTA: quant a la commutació d’aquests interruptors, aquí podeu veure la fletxa d’entrada i les dues de sortida (depenent de si està o no commutat).

 

 

A continuació, us explicaré, a mode d’exemple, com vaig modificar una TURBODUO.

 

Aquesta modificació serveix per a totes les consoles NEC en el que concerneix a llurs HU-Card, ja que com totes tenen el mateix pinout, les derivacions són exactes. 

 

El primer que farem és buscar un bon lloc a la carcassa de la consola per a ficar-hi ambdós interruptors sense que molestin en excés.

 

 

I seguidament ja podrem procedir amb la modificació del port de targetes. 

 

Hem de tallar els pins que van del 15 al 23, saltant-nos el número 18, que no ens fa cap falta. Els pins van numerats a la pròpia placa, pel que no hi ha confusió possible.

 

 

A continuació ve la part més delicada del projecte, potser una mica complicada d’explicar, però que convé entendre bé abans de procedir.

 

A les potes que queden a la placa mare els hi haurem de donar una informació o una altra (una connexió o una altra de pins) derivant els nostres interruptors.

 

Els pins que canvien són els següents:

 

- El pin 15 amb el 23.

- El pin 16 amb el 22.

- El pin 17 amb el 21.

- El pin 19 amb el 20. 

 

Una vegada tinguem tots els cables soldats comprovarem que no es toqui cap pin, i fixarem el conjunt amb una mica de plàstic fos o cola de fixació (opcional).

 

 

Arribats a aquest punt, només ens quedarà fer una petita actuació a la placa mare de la consola. Haurem de localitzar el xip HU 6280, aixecar-li la pota número 29, i donar-li negatiu des de qualsevol punt de la placa.

 

 

Amb aquesta última modificació al xip, el que farem és deixar la consola «verge» de regió. 

 

Recordeu que són de vital importància ambdues modificacions perquè tot funcioni correctament.

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23