PLAYSTATION 2

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

La primera potenciació que us detallem per a la PS2 és l’opció d’afegir un disc dur a la consola, i més que un MOD és una OBLIGACIÓ. La PS2 FAT (l’original) ja venia preparada per a tal comesa i tenia fins i tot un espai expressament ideat per a insertar-hi un disc dur per mitjà d’una targeta de xarxa original de SONY.

 

 

Suposo que la idea original de SONY era poder connectar la consola a Internet, i que el disc dur només estava pensat per emmagatzemar dades de navegació, però en realitat, a aquesta magnífica opció li devem molt els usuaris de PS2 ja que, per mitjà d’un software no original, anomenat HDLoader, vam poder gravar jocs a l’HD des del propi lector de la consola.

 

Amb això ja vam ser feliços, doncs a part d’estalviar-nos el desgast interior, teníem uns temps de càrrega gairebé inexistent.

 

Amb el pas dels anys, han anat sortint noves opcions i programes que ens permeten gestionar el disc dur de la consola, així com millorar compatibilitats amb els jocs més moderns (DVD9). També va sortir una opció per poder jugar a jocs des del port USB de la màquina que, més que res, es va fer servir a la versió SLIM de la consola (explicat més endavant). No obstant això, aquesta opció va quedar en entredit, degut a una velocitat de transferència de dades de l’USB on els jocs carregaven molt lents, i on moltes de les intros lluïen entretallades.

 

Dit això, la millor opció per jugar amb jocs des del HD és una PS2 FAT, un adaptador de xarxa i el software HDLoader. 

 

Abans d’entrar en matèria us explicaré també que d’adaptadors xarxa, actualment, n’hi ha de diversos models no oficials, i a part de tenir un preu irrisori (uns 15 €uros), ve amb un connector S-ATA, pel que podem utilitzar discs durs més moderns (recordeu que l’original de SONY venia amb un connector IDE).

 

 

I ara sí, després d’exposar el tema, passarem a detallar tot allò necessari i les passes a seguir per aconseguir una cosa molt simple (i útil, per als menuts de la casa): arrencar el disc dur de la consola des de la Memory Card sense necessitat de fer res més que prémer el botó POWER de la consola.

 

Penseu que durant tots aquests anys hi ha hagut multitud d’eines i opcions freeware per a PS2, i una d’elles és un xip virtual (o dashboard alternatiu) que es pot gravar a la targeta de memòria i, d’aquesta manera, llençar aplicacions no oficials sense necessitat de xip físic.

 

La veritat és que per a realitzar els passos següents, necessitarem una consola amb xip o amb la possibilitat de carregar jocs mitjançant el mètode del canvi de disc, però només la primera vegada, doncs després ja ens funcionarà amb qualsevol Playstation 2, tingui o no xip físic.

 

La veritat és que quan parlem d’instal·lar software no original i xips virtuals la cosa es posa lletja, perquè som molts els usuaris que no entenem res d’aquestes coses i ens sembla totalment inabastable; no obstant, us demano un xic de paciència i llegir bé l’explicació, perquè realment és un procés molt senzill. Només haurem de seguir unes passes i no posar-nos nerviosos; ni trencarem res ni ens carregarem el sistema operatiu original de la consola, pel que si no ens surt o ens emboliquem, n’hi ha prou de tornar-ho a intentar.

 

NOTA: a més a més, per ajudar a la comprensió del MOD, he realitzat un parell de vídeos perquè el procés quedi reflectit de manera més gràfica i entenedora.

 

Anirem per passes:

 

MATERIAL QUE NECESSITEM

 

- TEU.4 – Un DVD d’aplicacions que ens permetrà gestionar opcions dins de la pròpia PS2, bàsicament per executar el programa des de l’USB de la màquina.

- Free MCBOOT 1.8 – El xip (o dash) virtual que instal·larem a la nostra targeta de memòria.

- HD Loader 0.8 – El programa o aplicació que ens permetrà gestionar el disc dur de la consola.

- Winhiip – Un programa per a Windows que ens permetrà passar ISO’s al nostre disc dur.

 

A part d’aquest software que podeu descarregar a continuació, també podem utilitzar el programa ESR disk parcher, per apedaçar les ISO’s descarregades* i el Winbin2iso per convertir les imatges dels jocs – BIN/CUE a ISO*.

 

* Per a què serveix apedaçar els jocs?

 

Doncs... no ho sé molt bé. La lògica diu que aquest pedaç serveix per dotar la ISO d’una etiqueta (dades) que la consola pot interpretar bé, per exemple, saber si el joc és CD o DVD, saber la referència del joc original... 

 

Amb l’experiència acumulada, he pogut veure que hi ha ISO’s que ja estan apedaçades i no accepten un segon pedaç, i d’altres que funcionen igualment sense apedaçar. Al final, com que no ens costa res apedaçar una ISO, només hem d’obrir el programa, buscar la ISO i clicar «acceptar», jo us recomano que les apedaceu totes, però si us dona error durant el procés no passa res, les fiqueu dins del HD igualment i possiblement us funcionin igual.

 

 

* Per altra banda, el programa Winbin2iso ens permetrà passar els jocs descarregats en format BUN/CUE a ISO, que és el que reconeix el Winhiip. També és una aplicació molt fàcil i intuïtiva.

 

 

NOTA: comentar que a més d’aquest material descarregable, també necessitarem òbviament un adaptador de xarxa, un disc dur, una targeta Memory Card i un Pendrive (MOLT IMPORTANT, formatejat a FAT32). 

 

A continuació us deixo tot el material per a descarregar i després anem explicant el procés pas a pas.

 

Free McBoot 1.8.zip
Archivo comprimido formato ZIP 2.3 MB
HDL_V0.8C.rar
Archivo comprimido 581.2 KB
winhiip.rar
Archivo comprimido 340.8 KB
ESR Disc Patcher.zip
Archivo comprimido formato ZIP 95.4 KB
WinBin2Iso.rar
Archivo comprimido 28.5 KB

 

El primer que farem és descarregar la imatge del TEU 4.0. Seguidament, agafarem la imatge, en format ISO, que haurem de gravar a DVD amb un programa compatible, com per exemple amb l’imageBURN.

 

Setup_ImgBurn_2580_install_1815587354.ex
exe Archivo 2.9 MB

 

Quan tinguem el DVD gravat, passarem a gravar la carpeta del MCBOOT i l’arxiu «.elf» de l’HDLoader a l’arrel de l’USB. Recordeu que el llapis de memòria ha d’estar formatejat a FAT32, i que els arxius descarregats els ji haurem de ficar descomprimits.

 

 

Seguidament, ja podrem passar a gravar el MCBOOT dins de la targeta de memòria tal i com es mostra en el següent vídeo.

 

NOTA: al vídeo teniu tot el procés de ficar MCBOOT, ficar HDLoader, i fer que aquest arrenqui directament, pel que podeu seguir pas a pas aquest tutorial per aconseguir que la consola arrenqui directament al disc dur amb només prémer el botó POWER. 

 

NOTA 2: per aquest pas necessitarem una consola amb xip o amb possibilitat de fer un canvi de disc mitjançant el software Swap Magic, ja que sinó no podrem arrencar el DVD TEU.4. Quan haguem finalitzat tot aquest procés, la Memory Card ja ens funcionarà a qualsevol PS2, encara que no disposi de xip físic.

 

GRAVAR JOCS AL HD DE PS2 DES DEL PC

 

Ara, una vegada tinguem tot llest a la PS2, arriba l’hora de gravar els jocs al disc dur. Òbviament, els podem gravar mitjançant l’opció de l’HDLoader i el lector de la consola, en un procés que resulta lent. L’opció més recomanable és descarregar-nos les imatges dels jocs d’Internet i després carregar-los en format ISO mitjançant el nostre ordinador. Per fer-ho usarem el programa Winhiip i, si procedeix, les aplicacions ESR disk parcher i winbin2iso. 

 

També us adjunto un vídeo mostrant tot el procés.

 

 

Espero que la informació us hagi estat d’utilitat, recordeu que aquesta opció és realment una passada, de cara a aprofitar les nostres velles PS2 i, el més important, per a què els nostres fills les descobreixin com déu mana. 

 

CONTINUACIÓ

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!