AMSTRAD CPC

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

CANVIAR DISQUETERA DE 3’’ PER 3’5’’

 

Com bé sabreu els posseïdors d’aquest juràssic, el CPC equipa una disquetera de 3’’ que, evidentment, només és compatible amb disquets de 3’’... uns disquets ja obsolets que a més no poden llegir els ordinadors moderns.

 

Aquesta modificació serveix per adaptar el CPC als nous temps i donar-li una mica més de vida amb una disquetera de 3’5’’.

 

Això, a més de fer-nos més fàcil el trobar disquets (ara també en desús), ens permetrà poder gravar els jocs directament des del nostre PC.

 

Per fer la modificació només necessitarem una disquetera moderna de 3’5’’ i els seus cables IDE i POWER.

 

 

El primer que tenim que fer és obrir el CPC i treure amb compte els connectors que uneixen la base amb la part del teclat; aneu amb compte amb aquests connectors cinta, ja que són bastant fràgils. 

 

Una vegada tinguem la base lliure, ens fixarem en la disquetera d’aquest CPC que, com totes, porta un connector gran (el de dades) i un de petit amb quatre cables (el d’alimentació).

 

 

El d’alimentació el desconnectarem i el reservarem per més tard, ja que primer haurem de modificar el de dades. 

 

Aquest connector és de 26 pins i veurem que el primer cable d’un dels cantons és de color vermell: doncs aquest l’haurem de treure, ja que no ens serveix a les disqueteres modernes. Per anul·lar-lo, el més senzill serà tallar-lo amb unes tisores.

 

 

Una vegada tenim el feix de cables sense el connector, haurem de ficar-hi un connector de disquetera de 3’5’’.

 

A les botigues d’informàtica (o per Internet) venen els connectors llestos per ser muntats, però no obstant això, una altra opció seria desmuntar algun cable que ja tinguem. 

 

Per treure aquest connector només necessitem observar-lo bé i un xic de manya. Si ens el mirem detingudament, veurem que va agafat per diverses parts, unides entre si, mitjançant unes grapes de plàstic. El que hem de fer és anar traient les peces amb compte, mirant de no trencar gaires d’aquestes grapes; si en trenquéssiu alguna no patiu, quan el muntem de nou podem fer servir una mica de Loctite per a reforçar-lo.

 

 

Un cop tinguem el connector a punt, haurem de ficar i fixar els fils del cable de senyal del CPC en ell. 

 

Per fer-ho, seguirem aquest esquema que ens mostra la posició en què els hem de muntar.

 

 

Com podeu veure a la fotografia, es veu el connector tal i com si estigués endollat a la disquetera nova.

 

Hem de respectar la posició del cable vermell, que va al pin número 7 del connector nou. A partir d’aquí només hem de posar-los de manera que concordin amb els pins que mostra la foto. 

 

Per tornar a muntar el connector ens anirà molt bé una «pinça de banc», perquè simplement haurem de posar-hi els cables en la seva posició, col·locar-ho tot a la pinça, i anar prement. D’aquesta manera se’ns tancarà el connector igualat i ens assegurarem que tot queda perfectament.

 

 

Un cop tinguem el connector de senyal ficat al nou connector IDE, puntejarem els pins número 1 i 2. Per no embolicar-nos en excés, els podríem pelar primer, i unir-los després amb una goteta d’estany.

 

 

Ara actuarem sobre el connector de corrent de la disquetera. 

 

El mateix connector original del CPC ens encaixa a la perfecció a la nova, amb l’única diferència que els cables de corrent estan invertits; per solucionar-ho, tallarem els cables dels extrems i els intercanviarem.

 

 

Ja tenim la part més complicada solucionada; ara només haurem de trencar les parts marcades en vermell a la següent fotografia, de manera que la nova disquetera ens hi càpiga bé.

 

 

Un cop tallades, la podem fixar amb una mica de silicona.

 

Com que el gruix de la disquetera no és el mateix, a la seva part superior ens hi quedarà un buit bastant lleig, que podríem cobrir amb qualsevol cosa que hi quedi bé. Jo he utilitzat un tros de cable negre (del gruix just) que no deixa veure res. 

 

I així ens quedaria tot plegat. Jo he usat una disquetera blanca per comoditat perquè la tenia a mà, però una de negra quedaria molt millor.

 

 

COM GRAVAR JOCS DES DEL PC?

 

Les ROMs de CPC acostumen a venir en fitxers «.dsk».

 

Tenim un programa molt bo que funciona amb Windows XP (o mode compatible amb XP) que es diu «CpdiskXP» que ens anirà molt bé per gravar directament al disquet les roms «.dsk» al format del CPC. 

 

L’única cosa que haurem de tenir en compte a l’hora de gravar i de jugar al CPC, és que haurem de tapar amb cinta el forat d’alta densitat del disquet, ja que sinó la còpia no ens funcionarà.

 

CPdiskXP
cpc.rar
Archivo comprimido 399.2 KB

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!