SONY PSP

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

JUGAR AMB ISOS

 

Sempre he considerat la PSP una de les millors portàtils de la història. Pot ser que molts no opineu el mateix, però tant per disseny com per qualitat, potència i funcionalitat, és una consola tot terreny capaç de satisfer grans i petits; a més, el seu preu de segona mà frega l’irrisori, trobant-ne exemplars per uns 30 o 40 euros. 

 

Al següent document us explicarem com preparar la consola per poder jugar amb les ISO’s, descarregant jocs d’Internet i ficant-los directament a la Memory Stick, per poder jugar-los jugar com si d’una UMD es tractés. Afortunadament, el pas del temps ha fet que les coses resultin més senzilles, i si bé fa uns anys «piratejar» una PSP era una cosa molt delicada (amb grans possibilitats d’espatllar-la), ara és tant simple que ho podem fer en un parell de passes. Ni tan sols ens caldrà una bateria «Pandora», només descarregar uns arxius, executar-los a la màquina, i llestos.

 

 

El primer que farem és descarregar el següent arxiu comprimit i descomprimir-lo a l’escriptori del nostre ordinador.

Material PSP.zip
Archivo comprimido formato ZIP 32.0 MB

En descomprimir-lo, veurem que hi ha dues carpetes: en una hi ha el firmware original més modern disponible per a la PSP (de la mà de SONY), i en l’altra hi ha els fitxers que hem d’aplicar a la consola per canviar-n’hi el firmware a un de lliure. Comentar que, mitjançant aquest mètode, sempre podrem tornar a instal·lar el firmware original pel que, si canviéssim d’opinió, el procés seria reversible.

 

Anem per passes: 

 

El primer que farem serà ficar una Memory Stick a la consola (recomanable que sigui gran, de 32 Gb o similar). Penseu que també n’hi ha en format micro SD, és a dir mitjançant un adaptador de micro SD – Memory Stick.

 

 

Seguidament, navegarem pel menú original de la consola i, dins de les «Ferramentes del sistema», trobarem l’opció de formatar la Memory Stick.

 

Quan hagi acabat el procés, unirem la PSP amb el PC mitjançant el cable USB, i entrarem a l’arrel de la Memory Stick.

 

A l’arrel de la targeta hi veurem unes quantes carpetes. Entrarem dins la carpeta PSP i, després, dins la que diu GAME. Dins aquesta última, n'hi crearem una nosaltres amb el nom de "UPDATE". I ara, dins "UPDATE" (PSP/GAME/UPDATE) hi enganxarem l’arxiu d’actualització «.PBP», última versió oficial (6.61).

 

Fet això, traurem el cable USB o sortirem del mode USB, prement el botó cercle, i anirem a buscar la Memory Stick; allà hi trobarem un arxiu executable que ens anirà guiant per actualitzar la consola. 

 

NOTA: recordeu-vos sempre de, en actualitzar una portàtil, tenir la bateria ben carregada o, en cas de dubte, tenir-la endollada al corrent mitjançant el carregador.

 

 

Quan ja tinguem la PSP actualitzada, tornarem a connectar-la al PC (mitjançant de nou el cable USB) i procedirem a esborrar l’arxiu d’actualització que hem gravat anteriorment.

 

El següent pas serà ficar els arxius que hi ha a la segona carpeta del descarregable a l’arrel de la targeta de la consola. Per una banda, la carpeta anomenada «seplugins» haurem de ficar-la tal qual a l’arrel de la Memory Stick (copia-enganxa). Copiarem les dues carpetes que hi ha dins de la ruta PSP/GAME (FastRecovery i PROUPDATE) i les ficarem a la mateixa ruta de la targeta de la PSP, dins de la carpeta GAME. 

 

Ambdós arxius són els que farem servir per instal·lar el nostre firmware lliure; un cop desconnectem la PSP del PC, ens apareixeran tots dos com a fitxers executables (dins de la Memory Stick).

 

 

En realitat, l’arxiu que utilitzarem per ficar el firmware nou a la consola és l’«UPDATE». Quan l’executem, veurem que la PSP se’ns reinicia i veurem en pantalla unes lletres tipus MS2; premerem el botó X i se’ns instal·larà el firmware. Quan reiniciem la màquina, un cop acabat el procés, aquesta ja serà capaç de llançar ISOS.

 

L’altre fitxer executable, el «Fast Recovery», ens servirà per carregar el firmware si alguna vegada fem un RESET de manera forçada, si ens quedem sense bateria, o quan tornem a jugar després de molt de temps. No haurem de repetir el procés de la instal·lació, i simplement donant al Fast Recovery ja se’ns llançarà de nou el firmware alternatiu. 

 

I seguidament, a fi que la PSP ens reconegui les ISO’s, haurem de tornar a connectar la consola al PC, i afegirem a l’arrel de la Memory Stick una carpeta anomenada ISO (recordeu, en majúscules). Aquí dins és on haurem de ficar-hi els jocs, en format ISO, baixats d’INTERNET.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!