SEGA NOMAD

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

CANVIAR PANTALLA

La NOMAD té el mateix problema que la Game Gear: una pantalla retroil·luminada mitjançant fluorescent que, degut als condensadors, ofereix tot tipus d’errors i interferències gràfiques però, a diferència d’aquella, podem muntar-hi una pantalla LCD amb relativa facilitat. 

 

Una modificació totalment recomanada par als que tingueu una NOMAD, i sinó mireu el canvi en la qualitat d’imatge:

 

 

El millor que podem fer és utilitzar una LCD del mateix tamany que l’original, podent-ne trobar a Ebay o similars amb relativa facilitat.

 

 

La idea bàsica de la modificació és substituir la pantalla i connectar-la al connector AV auxiliar de la NOMAD. Ara bé, tenim un petit problema: si no tenim el MOD de regió instal·lat a la consola, en canviar de freqüència, la imatge es veurà en blanc i negre.

 

Per tant, per a solucionar aquest problema no tenim més remei que fer la modificació de regió que veureu al final del document (això o trobar una pantalla que accepti RGB, cosa gairebé impossible tractant-se de pantalles simples). 

 

No obstant això, el que hem de tenir ben present en qualsevol pantalla és la seva alimentació i l’entrada de vídeo AV.

 

 

El primer que hem de fer és desmuntar la consola per a poder actuar sobre la placa mare. 

 

A continuació teniu una galeria d’imatges on, marcats en vermell i groc, veureu els cargols i connectors a alliberar.

 

 

Quan tinguem desmuntades la placa mare i la pantalla, només haurem de tallar la pista plana que les uneix; no cal que patiu, mai més les tornareu a muntar...

 

 

Paral·lelament podem anar preparant la nova pantalla, entenent per preparar, desmuntar-la i quedar-nos únicament amb la pantalla i les plaques electròniques.

 

 

A continuació ja podem centrar i enganxar la nova pantalla a la carcassa superior. Compte de no invertir-la, i aneu amb cura per a què tant el protector de plàstic de la pantalla com la pròpia pantalla quedin nets de pols i marques, perquè un cop enganxada ens serà molt complicat tornar-la a treure per netejar. 

 

Un cop centrada, la podem enganxar amb una mica de plàstic fos o silicona; i després d’això ja podrem col·locar llurs plaques a sobre, tal com es veu a la imatge següent:

 

 

MOLT IMPORTANT:

 

L’acció d’enganxar la pantalla i llurs plaques s’ha de fer a consciència, amb tacte i que engruixi el menys possible. Penseu que en tractar-se d’una pantalla LCD brillarà de luxe, però si nota pressió per la part posterior això se’ns veurà reflexat, en forma de rodona, a la pantalla (com passa en pressionar qualsevol LCD amb els dits).

 

Després d’això, podem passar a les connexions, utilitzant un cable fi i soldant-lo tal i com es veu a les fotografies:

 

Negre – negatiu

Vermell – positiu

Groc – vídeo

 

Plaqueta principal de la pantalla nova

 

PLACA  MARE NOMAD

 

Un cop soldat, ja podem tornar a muntar la placa mare intentant que no ens quedi pressionat per cap banda; si ens hi cap, també, és aconsellable ficar entre ambdues plaques un trosset de plàstic o de cartolina ben prims, per tal d’evitar possibles encreuaments.

 

MODIFICACIÓ DE REGIÓ

 

La NOMAD no és més que una Megadrive portàtil, i per tant té les mateixes restriccions regionals que una consola convencional.

 

En aquest cas, en tractar-se d’una consola USA, a més de la típica ranura dels cartutxos (el que la fa compatible només amb USA i EUR), la NOMAD també detecta la restricció de regió. Per tal de solucionar el problema podem fer una modificació interna perquè accepti també els jocs PAL.

 

Evidentment, si no volem trencar l’estètica de la consola, el problema dels cartutxos l’haurem de solucionar amb un adaptador.

 

Per a realitzar la modificació, haurem de localitzar a la placa mare els jumpers «1-2» i «3-4». Per arribar-hi (a la placa mare) haurem de desmuntar les carcasses de la consola i centrar-nos en la part inferior de la mateixa. 

 

Per arribar-hi, només caldrà treure els cargols que fixen la placa refirgeradora i donar la volta a la placa electrònica.

 

LOCALITZAR ELS JUMPERS

 

Si us hi fixeu bé, veure que els jumpers estan units a un punt de soldadura mitjançant una pista molt fina. El primer que farem serà tallar aquesta pista i deixar així els jumpers independents; a més a més, com podeu apreciar, podem soldar un cable a cada punt de soldadura.

 

 

 

Els jumpers 3 i 4 afecten a la freqüència de la consola, i l’1 i el 2 a la regió pròpiament dita.

 

Com passa a totes les Megadrive, alguns jocs detecten automàticament la regió de la consola, pel que és indispensable fer les dues modificacions.

 

A la NOMAD en canvi, pel fet de ser una consola portàtil i per tant de tamany reduït, l’opció de muntar-hi dos interruptors podria semblar molt complicat. Doncs res més lluny de la realitat, ja que hi ha un sistema amb el qual podrem commutar la consola entre 50 i 60 Hz prement el botó «MODE», i canviar entre PAL i USA prement el botó «A». D’aquesta manera, els canvis només afectaran en el moment d’arrencar el joc.

 

Agafarem el cable que hem soldat al jumper «3-4» i el portarem a la placa central de la consola, marcada amb el número 1.

 

 

L’hem de soldar a la pota d’enmig del seu connector

 

 

Per a la commutació de regió usarem el botó «A», pel que hem de portar el cable del jumper «1-2» al pin nº23 de l’integrat, marcat amb el número 2.

 

 

D’aquesta manera podrem jugar jocs de regions diferents només prement un botó o l’altre (o tots dos a la vegada, si calgués) quan encenem la consola.

 

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23