PC ENGINE GT

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

CANVIAR PANTALLA PER UNA LCD

 

Aquí us presento una modificació molt recomanable: el canvi de la pantalla original per una d‘LCD. 

 

Igual que passa amb la Game Gear i d’altres consoles de l’època, la PC Engine GT porta una pantalla retroil·luminada que no llueix de la millor manera, doncs aquesta és correcta per al seu temps, però millorable a l’actualitat.

 

 

Aquesta pantalla porta retroil·luminació mitjançant fluorescent, i és molt petita, de només 2’6 polzades, pel que costa de trobar en format LCD. En el meu cas, vaig utilitzar per a la modificació una de 3’5 polzades.

 

 

La pantalla formava part d’un kit de marxa enrere (de cotxe) que vaig trobar per Ebay, al cost d’uns 20 euros. L’única cosa que hem de tenir en compte a part del tamany és que accepti senyal NTSC, però la majoria d’elles, en ser fabricades a la Xina, ja ho fan.

 

 

No us enganyaré, és una modificació un pèl capritxosa que no és a l’abast de tothom, ja que en una part de la mateixa haurem d’actuar sobre un xip processador de la consola i, tractant-se d’una portàtil, tot resulta bastant petit.

 

La idea bàsica de la modificació és treure la pantalla original, col·locar-hi la nova i connectar-la mitjançant el senyal AV, però com que aquesta consola no té sortida AV d’origen, el que haurem de fer en primer lloc és fer-hi un MOD per poder-lo treure.

 

També hem de deixar ben clar que muntar una pantalla de 3’5 polzades enlloc d’una de 2’6 no és gratuït: forçosament haurem d’engrandir el marc de la carcassa frontal de la consola, perquè si no perdrem molta ràtio de joc. No és que sigui un gran problema en aquesta consola, però sí que varia una mica l’estètica original de la mateixa. 

 

A més a més, un altre inconvenient és que com que la majoria d’aquestes pantalles s’alimenten a 12 volts (amb una tolerància de 7-8 a 14 volts), les piles poden durar menys que amb la pantalla original, cosa que podrem solucionar mitjançant l’ús d’un transformador.

 

 

SOM-HI!

 

Com a tota modificació, el primer que farem és desmuntar la consola per complet. Això no ens resultarà gaire complicat, ja que traient els sis cargols posteriors (d’estrella, dos d’ells a la cavitat de les piles) se’ns separarà de la carcassa.

 

Un cop oberta per la meitat, haurem de separar diversos connectors i treure algun que altre cargol, tot molt simple.

 

Quan tinguem tot el conjunt desmuntat, el mòdul de la pantalla vella ja el podrem desar, doncs no ens farà més falta.

 

A continuació, farem dues coses: 

 

1- Amb els botons i l’altaveu desmuntat, posarem la carcassa frontal en remull (en aigua calenta) per poder desenganxar el plàstic frontal amb més facilitat; d’aquesta manera, podrem engrandir el marc de la pantalla sense ratllar-ne el plàstic.

 

 

Quan ja hagi passat una bona estona en remull, pressionarem amb força sobre el plàstic (amb compte de no partir-lo) i veurem com se’ns va separant. 

 

Quan l’haguem tret, podem agafar una llima i menjar-nos tota la part que es mostra a la següent fotografia; no és molt, però amb això ja engrandirem bastant el marc previ (ha de quedar a la mida del marc negre del plàstic principal).

 

 

Com haureu vist a la tercera fotografia, també hem de retallar els sortints marcats en vermell, de manera que la nova pantalla se’ns hi aplaqui bé. 

 

Seguidament ja podrem centrar la pantalla LCD (desmuntant-la de la carcassa original) en la seva nova ubicació i enganxar-la amb plàstic fos o silicona. Penseu, sobretot, en aïllar mitjançant plàstic o cartró la part posterior de la pantalla amb la seva plaqueta electrònica, de cara a evitar creuaments.

 

 

Amb això, i tornant a muntar botons i altaveu, ja podrem arraconar la carcassa frontal per una estona. 

 

2- Ara procedirem amb el MOD: amb la placa mare davant nostre, traurem les tapes metàl·liques que cobreixen els xips. Aquestes van soldades mitjançant tres o quatre punts de soldadura a la pròpia placa mare.

 

 

Per separar-les, només haurem d’apropar el soldador calent al punt de soldadura, mentre que amb les mans farem una mica de força per separar la xapa. Només amb això, veurem que en escalfar l’estany ja ens cedeix.

 

 

Una vegada tenim les xapes fora ja veiem el xip on actuar. A la primera foto veureu els punts de soldadura dels que haurem d’agafar alimentació per a la nova pantalla (positiu darrera de l’interruptor general), i a la segona el xip del que hem de treure el senyal AV. 

 

ALIMENTACIÓ PER A LA PANTALLA

 

XIP A ACTUAR

 

Al xip (HuC 6260) li haurem d’aixecar cinc de les seves potes i puntejar-les a negatiu, mentre que unes altres quatre potes les haurem de soldar (sense aixecar-les), mitjançant resistències, a un transistor (NPN BC547C). Com que a la fotografia general no queda del tot clar, us adjunto un esquema que aclarirà millor la connexió.

 

ESQUEMA DE CONNEXIÓ

VÍDEO

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23