RETRON 5

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

Retron 5 és una videoconsola multi-format preparada per funcionar amb cartutxos originals, però... ja existeix un mètode per fer-la funcionar amb ROMs.

 

L’avantatge que aquesta fabulosa consola sigui un emulador troba aquí el seu aspecte més positiu, ja que és realment senzill fer-la funcionar amb arxius ROM descarregats d’Internet (les mateixes ROMs amb les que funcionen els emuladors clàssics).

 

En primer lloc és necessari que la consola estigui actualitzada a la versió de software (Retron 5 application) 2.2.

 

Per defecte, és normal que la trobem en una versió anterior, pel que haurem d’anar a la pàgina del fabricant i seguir les instruccions (és molt senzill). 

 

Trobar la versió de la nostra Retron 5 també és molt senzill: aneu al «Menú principal d’opcions» - «System / Version information».

 

 

Per si no domineu gaire l’anglès, us diré que per actualitzar haureu de copiar el firmware de la vostra consola a la targeta SD (és una de les últimes opcions del menú principal), ja que l’aplicació de descàrregues de la pàgina oficial d’Hyperkin us la demanarà: serveix per comprovar la versió de la consola i així evitar que descarregueu, per error, una versió igual o superior).

 

L’arxiu que es descarrega a l’equip ha de ser a l’arrel de l’SD, i un cop dins de la consola i amb aquesta en funcionament, s’executa després d’arrencar. És molt senzill.

 

Ara que teniu la versió necessària del software, la que afegeix un menú d’opcions per als jocs, la funció que ens interessa és la d’utilitzar pegats (patches), ja que des d’allà hi afegirem les ROMs, però no ens anticipem... (moment Carles Porta).

 

Apaguem la consola i fiquem l’SD a l’ordinador; cercarem via Google o similar l’aplicació Bin2Retron5 (versió v2 o superior) i la desarem en una carpeta, dins de la qual en crearem una altra.

Per exemple: Megadrive (tot això dins del PC, no de l’SD).

 

Tornarem al cercador i ens descarregarem la ROM d’algun joc que posseïm en cartutx, ja que és necessari tenir un joc original inserit, i també cercarem les d’altres que volem utilitzar. 

 

Les desem a la carpeta Megadrive.

 

 

Ja ben bé ho tenim. Executem Bin2Retron5 i ens apareixerà l’aplicació de la imatge superior; on posa «open ROM» seleccionarem la ROM del joc que posseïm, i on està assenyalat «open directory» escollim la carpeta on es troben les altres ROMs (en el nostre exemple, seria la carpeta anomenada Megadrive).

 

Premem «convert» i apareixeran una sèrie de missatges dient que la ROM en qüestió estigui OK (tants missatges com ROMs hi hagi a la carpeta), i dins de la carpeta ens hauran aparegut uns arxius amb extensió .ips.

 

Aquesta extensió o tipus de fitxer ha servit des de sempre per adjuntar pegats a les ROMs, essent fàcil trobar traduccions o millores de rendiment en aquest format.

 

El que hem fet, per a què m’enteneu, és convertir ROMs completes en arxius .ips que compten amb una informació compatible amb la ROM del joc que posseïm, i quan carreguem la Retron 5 pensarà que és un arxiu adjunt al cartutx original, però no, és en realitat una ROM diferent. 

 

Ara anirem a l’SD. Dins la carpeta Retron (que crearem a l’arrel de l’SD si no existeix) en crearem una altra, anomenada Patches, i dins d’aquesta encara una altra (Megadrive, en el nostre exemple). Allà hi insertarem els arxius .ips resultants.

 

 

Extreiem la targeta del PC, la insertem a la consola i l’encenem: fent ús d’un cartutx original, esperarem que el detecti. Ara (fixant-nos en la imatge superior) anirem al menú «Game specific settings» i pitgem l’opció «select Match».

 

Dins d’aquest sub-menú ens mourem per l’SD fins arribar a la carpeta Megadrive, on veurem les nostres .ips. Tornarem a l’arrel del menú i seleccionarem «separate saves for match», per evitar barrejar les partides desades del cartutx original amb els de les ROMs).

 

Tornarem al menú principal i pitjarem «play»: la ROM funciona, bona feina!

 

Voleu fer servir una altra ROM? Doncs feu una pausa i aneu, de nou, al menú «specific game settings» i una altra vegada a «select match», i així cada vegada que vulgueu canviar de joc.

 

Un parell de punts d’interès:

 

Amb aquest mètode necessiteu el cartutx de la consola que vulgueu utilitzar (qualsevol i de qualsevol regió) o no us funcionarà. Quan feu servir ROMs de Super Nintendo haureu de carregar el cartutx i crear les .ips a partir de la seva ROM (igual que amb l’exemple de Megadrive del document). 

 

I això seria tot. Segueix sent una consola estupenda, amb unes grans qualitats, que encara falla amb bastants jocs, però que poc a poc es torna més i més interessant: un motiu més per fer-se amb aquesta Retron 5.

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!