50/60HZ MOD 1.0

TRADUCCIÓ DE MARTÍ SEGON

 

A continuació voldria compartir amb vosaltres l’última modificació que he realitzat sobre la Megadrive. No és més que el truc 50/60 Hz i regió (que teniu a l’apartat anterior) amb alguna petita diferència.

 

En primer lloc, he amagat la palanca del micro interruptor, pel que l’estètica exterior de la consola es respecta al 100%, i per altra banda, he inclòs un LED bicolor que ens marcarà el canvi de mode.

 

Tot i que es prescindeix del potenciòmetre de volum dels auriculars, és una manera genial de realitzar la modificació i, més a més, està a la l’abast de tothom.

 

Començaré explicant-vos el més complicat: anul·lar el potenciòmetre dels auriculars i ubicar l’interruptor.

 

 

 

Com podeu veure a les fotos, es tracta de fer servir el control dels auriculars com a interruptor. Ho portarem a terme dessoldant o trencant directament el potenciòmetre dels auriculars de la placa mare de la consola.

 

 

Hi haurà qui ho consideri un disbarat, però jo personalment sempre he pensat que els auriculars en una consola de sobretaula no tenen gaire sentit, doncs rarament s’utilitzen. Sí, és cert que en una Megadrive és l’única manera d’escoltar l’àudio en estèreo, però no ens enganyem, escoltar jocs de 16 bits en estèreo o «mono doble» no canvia massa l’experiència final.

 

En resum, que cadascú faci el que cregui convenient, però crec que és més important mantenir l’estètica original de la consola (sempre que sigui de col·lecció) a tenir un so una mica millor en jocs que, sincerament, només fan el que poden.

 

Creieu-me, al final acabes primant la funcionalitat a l’elitisme.

 

També seria una opció viable dessoldar el potenciòmetre i, mitjançant uns cables, ubicar-lo en alguna altra banda de la consola (o fins i tot deixar-lo fixat a mig volum a l’interior de la màquina).

 

En qualsevol cas, per a portar a terme aquesta modificació haurem de dessoldar el potenciòmetre* i trencar la part inferior del comandament del mateix; aquest està fixat a la carcassa superior de la consola per mitjà d’un petit plàstic reblat amb plàstic. 

 

*També podríem optar per trencar amb compte el potenciòmetre, i així ens estalviaríem dessoldar-lo. Fent joc en ell a dreta i esquerra tantes vegades com sigui necessari, al final cedirà (com qui trenca un filferro sense tenalles, estressant el material fins que s’acaba partint).

 

 

Quan ja tinguem l’espai del potenciòmetre lliure, en modificarem el comandament, deixant-lo com es pot veure a la segona fotografia; bàsicament, es tracta de tallar-li les juntes i fer-hi un forat al centre amb una broca de 3’5-4 mm. Això ho farem per poder accionar l’interruptor còmodament un cop insertat i que no quedi lleig. Una mica de folgança entre la punta de l’interruptor i el forat del comandament és important per a que no quedi travat.

 

 

Seguidament farem una cosa molt simple: agafarem mides per a què el comandament del potenciòmetre ens quedi en la posició de repòs en una de les posicions de l’interruptor de 50/60 Hz, i farem un forat de 5-5’5 mm al centre de la guia del potenciòmetre.

 

 

I ja està, ara ja podem realitzar el MOD, explicat a l’apartat anterior, i soldar els cables a l’interruptor. 

 

També comentar que el «barret» (per dir-ho d’alguna manera) de la palanca no cal enganxar-lo amb res: d’aquesta manera, la folgança abans comentada, entre la punta de la palanca i el forat en el propi barret, farà que sempre ens quedi ben posat.

 

 

A continuació ens centrarem en la segona modificació: substituir el LED de POWER de la consola per un de bicolor de tres potes.

 

 

Com veureu, només donant la volta a la carcassa superior de la Megadrive, el LED original va presoner per l’embellidor blanc, i aquest al seu torn va presoner per dues grapes laterals. Només pressionant aquestes dues grapes, ens sortiran les dues peces.

 

 

L’únic que hem de fer aquí és un forat molt fi (de només 0’5 o 1 mm) a la part central d’on anava el LED original; això ho farem per a poder ficar la tercera pota del nou LED i que aquestes no es toquin.

 

 

Ja només ens quedarà cablejar el MOD i muntar la consola. Les potes del LED van de la següent manera: les laterals a les dues potes del centre de l’interruptor, i la central, per mitjà d’una resistència de 100 Ohms, a qualsevol negatiu de la consola. 

 

A continuació us deixo un vídeo demostratiu del bé que queda el MOD, i un esquema general de connexions per a què no us calgui buscar-lo al document anterior.

 

VÍDEO DEMOSTRACIÓ

ESQUEMA CONNEXIONAT

Clikeu per eengrandir la imatge

 

NOVETATS

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

02.07.23

21.05.23

10.04.23

29.01.23

Nou contingut a reparació:

-X-BOX 360.

15.01.23

Nou contingut a reparació:

-Còpies de seguretat consoles modernes.

02.01.23

Enèsima crítica al sector:

-Ja n'hi ha prou!

12.11.22

Nou contingut a ARCADE:

-SEGA HIKARU.

31.05.22

Nou joc analitzat:

-MOSS.

19.03.22

Nou reportatge:

-Un clon oficial de NINTENDO!