TRADUCCIÓ MARTÍ SEGON

 

COM IDENTIFICAR LA NOSTRA PS2?

 

La Playstation 2 porta una etiqueta amb un número de sèrie i un número de model; tècnicament, aquestes són les dades de referència de la mateixa, però, en canvi, per Internet es parla de versions.

 

Principals versions venudes a Espanya

 

V3 – Les que tenen la placa mare petita (ocupa mitja consola). Exteriorment, es reconeixen por portar 10 cargols de fixació, i quan es gira la consola es veuen 10 quadradets negres que tapen aquests cargols.

 

V4 – Les que tenen un número de sèrie: SCPH 3000X/3500X (tenen 8 cargols de fixació).

 

V5 i V6 – Aquestes consoles porten darrera del seu número de sèrie una R, per exemple SCPH 3000XR.

 

V7 i V8 – El seu número de sèrie és SCPH 3900X (bios 080-V7 / bios 090-V8).

 

V9 – Aquestes consoles tenen com a número de sèrie SCPH 5000X. A més a més, porten un ventilador més silenciós, infrarojos per al comandament DVD i llegeixen DVD+R.

 

V10 i V11 – Aquestes són les més fàcils de reconèixer: la «Silver» i la «Blu Aqua» (dels models venuts a Espanya).

 

V12, V13 i V14 – Les petites, la remodelació de la consola anomenada PS2 SLIM.

 

MODIFICACIÓ DE COLOR PER REGIÓ

 

Aquesta modificació és molt interessant, ja que ens permet jugar a jocs NTSC en color, amb el simple cable AV.

 

És molt senzilla de fer i vital, també, si tenim el modxip de la consola. Tan sols haurem de puntejar un punt concret de negatiu, de qualsevol lloc de la placa.

 

A continuació adjuntem unes fotografies a les quals podeu veure la ubicació dels dos punts a unir, a la placa mare. Un d’aquests punts és el Color Fix Mode (el punt a puntejar) i l’altre és un negatiu proper.

 

PLAQUES V1,V2 I V3

PLAQUES V4

 

Aquest Color Fix Point l’hem d’unir amb qualsevol punt negatiu de la placa. 

 

PLAQUES V5 I V6

 

PLAQUES V7, V8 I V9

PLAQUES V10

 

NOTA: unirem només els punts vermells (línia vermella); no cal unir les patilles del xip.

 

EASY SWAP (PS2 SLIM)

 

La PS2 petita és una consola ideal per a jugar backups sense necessitat de muntar cap modxip. El software Swap Magic ja funcionava amb les PS2 normals però, com hem comentar anteriorment, el seu mètode d’execució deixava molt a desitjar.

 

Quan demanes el software per Internet tens la possibilitat de demanar un joc de peces (de plàstic o metàl·liques) per tapar els sensors d’obertura de tapa de la consola. 

 

Aquestes peces van amb adhesiu i són un bon invent si no es vol obrir la màquina, tot i que amb el temps es desenganxen amb facilitat.

 

 

Per a tots aquells que busqueu una cosa més duradora, aquí trobareu la solució:

 

1- Haureu de desenganxar l’etiqueta de garantia de la consola (si encara hi és) i desmuntar els cargols de la part inferior de la carcassa per a poder desenganxar-les.

 

NOTA: els cargols estan coberts per petits quadradets de plàstic, com a les PS2 normals.

 

Els dos quadradets del davant de tot no s’han de treure, no hi ha cargol.

 

Quan intenteu separar les carcasses notareu que la part esquerra de la consola no cedeix, i això passa perquè hi ha una petita pota de plàstic que no l’agafa. Separeu-lo amb compte i sense por, i no tindreu problemes.

 

2- Quan tinguem la part de sobre de la carcassa extreta, veurem els tres punts on haurem d’actuar. 

 

2.1- Polsador anterior de la tapa

 

 

Aquest polsador és a la part frontal de la consola, al costat del polsador «POWER/RESET». L’haurem de puntejar amb un cable molt fi, com es veu a la fotografia anterior.

 

A la part posterior del micro polsador hi ha dues potetes llargues que, si les comprovem amb el «tester», veurem que són els terminals d’aquest polsador: allí és on hem de puntejar amb el cable. 

 

2.2- Polsador posterior de la tapa

 

 

Per accedir al polsador, haurem de desmuntar totalment la consola fins a quedar-nos amb la placa mare entre les mans.

 

Veureu que el polsador té quatre potes als costats, i haurem de comprovar amb el «tester» quines són les que fan de terminals (les dues del davant), a les quals soldarem un cable entre elles. 

 

2.3- Fre del CD (opcional)

 

 

A la part que assenyalo amb el dit hi ha una peça de plàstic, totalment mecànica, que serveix per aturar el CD quan obrim la tapa.

 

Treure aquesta peça és opcional, ja que no influeix en el canvi de disc, sempre que només aixequem la tapa per canviar el CD. Ara bé, si volem fer el canvi amb la tapa oberta l’haureu de treure, perquè sinó no el disc deixarà de girar.

 

Per treure aquesta peça només us heu de mirar la carcassa superior per la part de sota, i veureu que va fixada amb un cargol.

 

A continuació, filarem encara més prim...

 

Una opció bastant pràctica és intercalar un micro polsador fora de la consola al punt 2.2. 

 

Amb això guanyarem que, en obrir la tapa durant el seu funcionament normal, el jocs es detindrà i podrem canviar els jocs com si la consola no estigués modificada; de tota manera, quan calgui utilitzar el Swap Magic, haurem d’obrir la tapa de la consola amb el micropolsador extern premut perquè la consola no se n’adoni del canvi.

 

 

JUGAR A BACKUPS DE PSX EN UNA PS2 SLIM

 

Això, més que una modificació, és un apunt que descobrim per pura casualitat i que, fins a cert punt, pot resultar fins i tot graciós.

 

No sé si coneixeu el contradictori mètode de càrrega de backups de la Sega Saturn mitjançant el truc del canvi. Doncs bé, a la PS2, existeix un buit de temps en les càrregues que ens permet fer el mateix. Ara bé, això només funciona amb jocs de PSX i, lògicament, en ser ja compatibles amb la consola, només el podrem usar en backups o jocs de diferent regió (recordo, només de Play 1). 

 

Per jugar de manera, diguem-ne «oficial», a backups de PSX en aquesta consola, ja existeix un software anomenat Breaker PRO, però de tota manera, sense ell i amb una mica de compte, podem fer-ho igual.

 

 

Només necessitem que la nostra consola tingui els sensors de tapa oberta i fre de disc anul·lats mitjançant el truc exposat anteriorment (Swap Magic) o les fix tools que es venen per Internet.

 

Això és necessari per poder carregar el joc amb la tapa oberta de la consola i així procedir al canvi de disc. 

 

A continuació us deixo un vídeo on podeu veure el procediment.

 

 

Com heu pogut veure, només cal un joc original de PSX, el que sigui. 

 

Una vegada la consola reconegui el joc i ens surti el logo de Playstation a la pantalla, és quan farem el canvi; aquest haurà de ser net i ràpid, pel que segurament necessitareu una mica d’entrenament.

 

NOVETATS

01.06.24

Nova reparació:

-PSVR2; polir òptiques.

01.06.24

-PSVR2.

29.03.24

Nou contingut a Potenciar consoles:

-NEO GEO CD Z

09.03.24

Nous jocs analitzats:

-The Last Guardian.

-Heavy rain

13.01.24

Nou apunt important:

-Convertidor MVS a AES.

01.01.24

-Nou contingut a Reparació:

-NEO GEO CD.

24.12.23

27.11.23

Nou contingut a ARCADE:

-Monitors CRT.

21.05.23